Türgi president esitab Venemaale nõudmisi ja manitseb Euroopa Liitu (1)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: SIPA/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan nõudis täna Venemaalt reageerimist Süüria vägede relvarahurikkumistele ja lubas oma piiri esialgu põgenikele lahti jätta.

«Ehkki on olnud vaid väikseid vahejuhtumeid siin-seal, on relvarahu hakatud rikkuma,» ütles Erdoğan. «Me jagame neid juhtumeid Venemaaga ja ootame neilt meetmete rakendamist.»

Idlibi mässulisi toetav Erdoğan ja Assadi poolel võitleva Venemaa president Vladimir Putin leppisid eelmisel nädala kokku relvarahus. Varasemad samalaadsed kokkulepped on jäänud lühikeseks.

Türgi alustas sõjalist operatsiooni Süürias pärast seda, kui oli veebruaris Idlibis kaotanud 50 sõdurit.

Kaitseminister Hulusi Akar ütles, et kõnelused Venemaaga Idlibis maanteel M4 pühapäeval ühispatrulli alustamise üle edenevad konstruktiivselt.

Türgi viis 2018. aastal Venemaaga sõlmitud kokkuleppe alusel režiimivägede pealetungi ärahoidmiseks Idlibi sõjalised vaatluspunktid.

«Allkirjastasime Moskvaga ajutise relvarahu. Nüüd on küsimus selle relvarahu alaliseks muutmises. Me püüame teha seda kiiresti. Kui see saab tehtud, on järgmised ülesanded lihtsamad,» ütles Erdoğan.

«Vähimagi rünnaku korral (meie vaatluspostidele) me mitte ainult ei anna vastulööki, vaid vastame märksa jõulisemalt.»

Türgi hoiab piiri põgenikele lahti

Ühtlasi lubas Erdoğan hoida piiri põgenikele lahti, kuni Euroopa Liit kõik tema nõudmised täidab. «Kuni Türgi ootused, sealhulgas vabale liikumisele, tolliliidu uuendamisele ja finantsabile ei ole käegakatsutavalt täidetud, jätkame oma piiril senist tegevust,» ütles Erdoğan televisioonis üle kantud kõnes.

Türgi otsustas veebruari lõpus piirid põgenikele avada. See on põhjustanud vaidlusi Brüsseliga ja tõsise tüli Kreekaga.

Kreeka on tõrjunud pisargaasiga tuhandeid põgenikke, kes on püüdnud üle piiri Euroopa Liitu pääseda. Kreeka politseid ja piirivalvet süüdistatakse ka vägivallas põgenike kallal.

Erdoğan võrdles rändekriisi kommenteerides põgenike kohtlemist Kreeka piiril natside tegevusega. «Natside tegevusel ja Kreeka piiril avanevatel piltidel pole mingit vahet,» ütles ta.

Kreeka eitab vägivalla kasutamist ja süüdistab omakorda Türgit meeleheitel inimeste ohtlikule teekonnale sundimises.

Erdoğani sõnul avas ta piirid, et mõjutada Euroopat andma talle Süüria konfliktis rohkem abi. 

«Kevadilmade soojenedes ei piirdu rändetulv Euroopasse enam Kreekaga, vaid levib üle kogu Vahemere,» hoiatas ta täna.

Erdoğan rõhutas, et loodab saavutada Brüsseliga uue rändekokkuleppe enne 26. märtsi EL-i tippkohtumist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles