EL pelgab erimeetmete ärakasutamist

Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. Foto: Piroschka van de Wouw/Reuters/Scanpix

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen hoiatas, et koroonaviiruse leviku tõkestamise ajal rakendatud erimeetmed peavad olema piiratud. 

«Demokraatia ei tööta vaba ja sõltumatu meediata,» ütles von der Leyeni avalduses. Ta ei nimetanud Ungarit, kuid tema sõnades nähakse siiski hinnangut meediaimpeeriumit omava Ungari peaministri Viktor Orbáni volituste pea piiramatule suurendamisele. 

Ungari parlament kiitis eile heaks eelnõu, mis annab peaministrile ulatuslikud volitused, muu hulgas õiguse riigis kehtestatud eriolukorda määramata ajaks pikendada ning valitseda sisuliselt dekreetidega, et võidelda Covid-19 ja selle mõjude vastu riigis.

Eelnõu annab valitsusele õiguse pikendada dekreedivõimu määramata ajaks, kuni valitsus ise otsustab, millal eriolukord lõpeb. Eriolukorra pikendamiseks ei ole vaja enam parlamendi heakskiitu. 

«Igasugused erimeetmed peavad olema piiratud hädavajalikuga ja rangelt proportsionaalsed. Need ei tohi kesta määramata aja,» ütles von der Leyen. 

Tema sõnul jälgib komisjon hoolikalt kõigi liikmesriikide erimeetmeid. Von der Leyen meenutas, et ka kriisi lahendamise ajal peab EL järgima euroopalikke väärtusi ja inimõigusi. 

Orbáni pressiesindaja rahvusvaheliste suhete alal kirjutas Twitteris, et Ungari nõustub von der Leyeniga täielikult.

Kriitikute sõnul tähendavad Orbánile antud erivolitused aga seda, et peaminister saab tarbetu ja piiramatu võimu, mis aitab tal pigem tugevdada oma positsiooni kui võidelda viirusega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles