Luksusbrändide panus: desogeel Diorilt, mask Pradalt, kaitserõivad Armanilt (4)

Postimees
Copy
Parfüümi asemel desinfitseeriv geel: luksuskaupade tootja LVMH Saint Jean de Braye'i tehase töötajad Prantsumaal on harjunud valmistama Christian Diori ja Givenchy parfüüme, kuid teevad nüüd hoopis hüdroalkohoolset geeli.
Parfüümi asemel desinfitseeriv geel: luksuskaupade tootja LVMH Saint Jean de Braye'i tehase töötajad Prantsumaal on harjunud valmistama Christian Diori ja Givenchy parfüüme, kuid teevad nüüd hoopis hüdroalkohoolset geeli. Foto: AP/Scanpix

Mis siis et kiratseva majanduse tõttu on paljudel maailma luksuskaupade tootjatel käes hapud ajad, on paljud kuulsad moemajad ning parfüümi- ja kosmeetikatootjad lisaks suurte summade annetamisele koroonaviirusega võitlemiseks asunud ise tootma meditsiinitöötajatele hädavajalikku kaitsevarustust.

Üks esimesi, kes teatas märtsi keskpaigas, et hakkab oma parfüümi tootmise liinil valmistama käte desinfitseerimise geeli, oli luksuskaupade tootja LVMH, kellele kuulub muuhulgas näiteks kaubamärk Louis Vuitton.

Firma sõnul soovivad nad anda oma panuse aitamaks Prantsusmaal toime tulla viirusetõrjevahendite nappusega, vahendas BBC.

«Need geelid toimetatakse tasuta tervishoiuvõimudele,» toonitas LVMH oma teates. «LVMH kasutab oma parfüümide ja kosmeetika tootmisliine suures koguses hüdroalkohoolse geeli tootmiseks.»

Oma Perugias asuvast tehasest on kuulus Itaalia moemaja Prada juba saatnud välja 80 000 kaitseülikonda ja 110 000 maski.

Nendelt samadelt tootmisliinidelt jõuavad muul ajal poelettidele Christian Diori ja Givenchy kaubamärki kandvad parfüümid.

LVMH toodab desinfitseerivat geeli ka Itaalias oma sealse kaubamärgi Bulgari alt, mis on tuntud eelkõige ehete, kellade, parfüümide ja nahkkaupade tootjana. Bulgari lubas New York Posti andmeil jagada Itaalia meditsiiniasutustele sadu tuhandeid taaskasutatavates pudelites desovahendeid.

«Bulgari on alati uskunud nende käistööliste n-ö intelligentsetesse kätesse, kes on teinud Itaaliast luksuskaupade maailma tippriigi. Rohkem kui kunagi varem saavad neist samadest kätest, mis nüüd toodavad Bulgari laborites kätepuhastusgeeli, vaprad käed, mis annavad ennast arstide, õdede, vabatahtlike teenistusse,» lausus Bulgari tegevjuht Jean-Christophe Babin Tatlerile.

Sama luksuskaupade kontsern on andnud oma panuse sellesegi, et lahendada Prantsusmaal näomaskide nappuse muret. «Tänu oma globaalsele tarnevõrgustikule on LVMH suutnud kindlustada Hiina tööstuslikult tarnijalt kümne miljoni maski toimetamise Prantsusmaale,» teatas kontsern paari nädala eest, lubades samas mahus saadetise toimetada riiki igal nädalal järgneva kuu kestel ehk kokku tuua Prantsusmaale 40 miljonit maski.

Lisaks annetas LVMH juba jaanuaris Hiina Punasele Ristile üle kahe miljoni dollari koroonaviirusega võitlemiseks.

Mõistagi pole LVMH ainus, kes annab viirusepandeemia ajal oma panuse. Kontsern Estée Lauder Companies on asunud desinfitseerivat geeli tootma nii Ameerika Ühendriikides kui ka Suurbritannias.

24. märtsil taasavas firma oma tootmisüksuse Melville’is New Yorgis, et asuda tootma puhastusvahendeid tervishoiutöötajatele, vahendas Glamour. Suurbritannias käib tootmine parfüümifirma Jo Malone tehases Hampshire’is ning geeli jagatakse meditsiinitöötajatele ja teistele ühiskonna toimimiseks hädavajalike ametite pidajatele.

Lisaks lubas Estée Lauder Companies annetada kaks miljonit dollarit ühendusele Piirideta Arstid, et toetada nende tegevust riikides, mis on koroonaviirusest rängalt mõjutatud, kuid kus puuduvad haigusele vastu astumiseks vajalikud ressursid, vahendas WWD.

Oma Euroopa tehaste kasutamisest desinfitseeriva geeli tootmiseks on teise seas teatanud ka laiatarbekosmeetikat tootev L’Oréal.

Itaalia luksusmoemaja Armani on teatanud, et kõik nende koduriigis asuvad tehased toodavad nüüdsest tavapäraste rõivaste asemel meditsiinis kasutatavaid ühekordseid kaitseülikondi, mida saavad pruukida Milano, Rooma ja Toscana tervishoiutöötajad.

Armani tehases Trentos Põhja-Itaalias valmivad kaitseülikonnad meditsiinitöötajatele.
Armani tehases Trentos Põhja-Itaalias valmivad kaitseülikonnad meditsiinitöötajatele. Foto: AP/Scanpix

Disainer Giorgio Armani isiklikult andis Women’s Wear Daily andmeil 1,25 miljonit eurot eri Itaalia haiglatele ja asutustele.

Oma Perugias asuvast tehasest on teine kuulus Itaalia moemaja Prada juba saatnud välja 80 000 kaitseülikonda ja 110 000 maski.

Gucci moemaja omalt poolt teatas, et valmistab 1,1 miljonit näomaski Itaalias kasutamiseks ning on valmis õmblema ka 55 000 haiglakitlit, kui Itaalia meditsiinivõimud selleks nõusoleku annavad, kirjutas Business of Fashion.

Lisaks annetas Gucci miljon eurot meditsiinivahendite hankimiseks Itaalia tsiviilkaitseametile ning miljon eurot ÜRO solidaarsusfondi Covid-19ga võitlemiseks üle maailma.

Ka USAs on asunud moemajad meditsiinitöötajatele varustust õmblema.

Ralph Lauren Corporate Foundation lubas valmistada 250 000 maski ja kaitseülikonda. Lisaks plaanib firma kulutada kümme miljonit dollari pandeemiaga rinda pistmisele, panustades muuhulgas WHO Covid-19ga võitlemise fondi ning aidates haiguspuhangu tõttu kannatavaid moetööstuse töötajaid.

Disainer Christian Siriano sulges oma New Yorgi ateljee juba mitu nädalat tagasi, kuid tema õmblejate meeskond võttis õmblusmasinad ja kangad koju kaasa, et lõpetada pooleliolevaid töid.

Kui aga New Yorgi kuberner Andrew Cuomo rääkis kaitsevahendite puudusest, tärkas disaineri peas mõte ja ta võttis kuberneriga ühendust. Siriano loodab nüüd oma kümne õmblejanna abiga toota iga päev sada maski, selgitas disainer The Cutile.

Abikätt ei ole ulatanud mõistagi ainult luksuskaupu tootvad firmad vaid ka kiirmoebrändid – teiste seas on isikukaitsevahendeid lubanud valmistada H&M ja Gap.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles