Europarlament: Vene sanktsioone ei tohi epideemia tõttu tühistada (6)

Copy
Tühi Punane väljak Moskvas.
Tühi Punane väljak Moskvas. Foto: ALEXANDRA ANIKEJEVA/REUTERS/SCANPIX

Rühm mõjukaid Euroopa Palamendi liikmeid  pöördus Euroopa Liidu juhtkonna poole üleskutsega jätkata sanktsioone, mis Venemaale Ukraina ründamise eest kehtestati.

Pöördumine saadeti Euroopa Komisjoni eesistujale Ursula von der Leyenile, ülemkogu alalisele eesistujale Charles Michelile ja välispoliitikajuhile Josep Borrellile.

Avalduses märgitakse, et Covid-19 taudi taustal on kostnud üleskutseid pehmendada sanktsioone, et tekiks võimalus saada vajalikke kaupu, sealhulgas meditsiinivarustust koroonaviirusega võitlemiseks.

«Lisaks oli üleskutseid üleilmsele relvarahule, et taltsutada taud ja osutada rindejoonel meditsiiniteenuseid. Meie, EP liikmed, toetame täielikult solidaarsuse vajadust kestvate tülide rahumeelseks lahendamiseks, kuid selles kirjas tahame rõhutada tõsiasja, et mitte kõik sanktsioonid ei takista riikidel soetada meditsiiniseadmeid ja esmatarbekaupu. Muu hulgas kiirustame ennetama igasugust võimalust vaadata üle või tühistada pandeemiga seoses EL-i Venemaa-vastased sanktsioonid,» kuulutasid allakirjutanud.

Nad nentisid, et viies läbi kampaaniaid nagu kõlbmatu humanitaarabi saatmine Itaaliasse ja ÜRO ametiisikute avalduste väärtõlgendamine, võivad Vene võimud üritada mõjutada EL-i juhtkonda ja liikmesriike sanktsioone tühistama. 

«Esiteks, tahaksime rõhutada, et EL-i Vene-sanktsioonid ei takista Venemaal kaitsta oma kodanike tervist kohasel viisil ja anda panust üleilmsesse võitlusse koroonaviirusega. EL-i sanktsioonid ei ole suunatud meditsiinivarustuse ja muude tervishoiutarvete kaubandusele. Vastupidi, sanktsioonid kätkevad relvakaubandusembargot, kahese kasutusega kaupade sõjaliseks otstarbeks müügi keeldu, samuti ligipääsu piiramist teatavatele tundlikele tehnoloogiatele, eriti naftavaldkonnas,» meenutati EL juhtkonnale sanktsioonide olemust. 

Saadikud nentisid samuti Vene võimude püüdeid varjata taudi puhkemist Venemaal ja riigi nappe katseid selle taltsutamiseks. 

Nad tõid välja ka Euroopa välisteenistuse tuvastatud Venemaa suure laimukampaania EL diskrediteerimiseks ja selle sisemiseks lõhestamiseks, seades kahtluse alla EL solidaarsuse ja suutlikkuse seda kriisi hallata.

«Sellist desinformatsiooni ja libauudiseid ei saa eirata ja jätta EL-i poolse vastuseta. Kutsume teid üles tagama, et ükskõik millised Venemaa katsed saavutada EL-i sanktsioonide tühistamine võetaks vastu Minski lepete täieliku täitmiseni viiva hea tahte märkide nõudmisega,» seisis avalduses.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles