Prantsusmaa piirab viiruseuuringu järel nikotiiniasendajate müüki

Copy
Apteen Nice's. Foto on illustratiivne.
Apteen Nice's. Foto on illustratiivne. Foto: SIPA / SCANPIX

Prantsusmaa otsustas reedel piirata nikotiiniasendajate müüki, et vältida nende kokkuvarumist pärast seda, kui uuring kinnitas sõltuvusttekitava aine potentsiaali kaitsta inimesi koroonaviirusega nakatumast. 

Valitsus kinnitas, et kuni 11. maini, mil on kavas hakata liikumispiiranguid järk-järgult eemaldama, saavad apteegid maksimaalselt müüa nikotiinisõltuvust ravivaid vahendeid ühe kuu tarbeks: plaastreid, närimiskummi ning tablette. 

Nende toodete veebimüük on täielikult peatatud. 

Muudatust põhjendatakse valitsuse avalduses kõigepealt sellega, et «vältida ülemäärasest tarbimisest tulenevaid terviseriske või väärkasutust, mida meediakajastus nikotiini võimaliku positiivse toime kohta COVID-19 vastu võib põhjustada».

«Teiseks tagab see nende inimeste piisava varustamise, kes vajavad meditsiinilist tuge suitsetamisest loobumiseks.»

Pariisi tipphaigla uurijad esitasid tulemused kolmapäeval, olles vaadelnud ligi viitsadat koroonaviiruse patsienti. Nende hulgas oli vaid viis protsenti suitsetajaid, mida on kaugelt vähem kui Prantsusmaa rahvastikus keskmiselt, kus suitsetajate osakaal on 35 protsenti.  

See uuring on vastavuses eelmisel kuul ajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud tulemustega, mille järgi tuhande Hiina koroonajuhtumi hulgas oli suitsetajate osakaal 12,6 protsenti, aga Hiina populatsioonis tervikuna on suitsetajaid 26 protsenti. 

Prantsuse teadlased ootavad uuringute jätkamiseks heakskiitu, muuhulgas kavatsetakse uurida, kas nikotiiniplaastrite kasutamine kaitseb Pariisi haiglate töötajaid koroonaviirusesse nakatumast.

Teooria on selline, et nikotiin kleepub rakuretseptorite külge ning blokeerib viiruse rakku sisenemise ja edasise leviku kehas, ütleb üks uuringu autoritest neurobioloog Jean-Pierre Changeux Prantsuse Pasteur'i Instituudist.

Prantsuse tervishoiuminister Olivier Veran kutsus reedel inimesi üles mitte tormama nikotiinisisaldusega tooteid ostma, kinnitades raadiole France Inter, et igal aastal on Prantsusmaal 70 000 tubakast tingitud surma.

Siiski nimetas ta uuringut «huvitavaks» ning ütles, et ilmselt tuleks välja arendada nikotiinisarnased tooted, millega aga ei kaasne nikotiini sõltuvusefekti.

Prantsusmaa on üks Euroopas koroonaviirusest enim kahjustada saanud riik ligi 22 000 surmajuhtumi ja enam kui 158 000 nakatumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles