Eksperdid: Tšehhi on silmitsi viimase 500 aasta rängima põuaga

Copy
Elbe madal veeseis tõi Tšehhis Decinis 2018. aasta suvel nähtavale nõndanimetatud näljakivi. Ekspertide sõnul seisab Tšehhi tänavu silmitsi viimase 500 aasta rängima põuaga.
Elbe madal veeseis tõi Tšehhis Decinis 2018. aasta suvel nähtavale nõndanimetatud näljakivi. Ekspertide sõnul seisab Tšehhi tänavu silmitsi viimase 500 aasta rängima põuaga. Foto: Reuters / Scanpix

Tšehhi seisab silmitsi viimase 500 aasta rängima põuaga, hoiatasid eksperdid kolmapäeval ja keskkonnaminister nimetas pikka kuivaperioodi «lihtsalt katastroofiliseks».

Sel kevadel on jõgede veetase langenud märkimisväärselt madalamale viimaste aastate keskmisest, kui riigis valitses samuti põud.

«Põuaperiood, mida riik on kogenud alates 2015. aastast on viimase 500 aasta rängim,» ütlesid Tšehhi teadlased ja põuaandmeid koguva Intersucho eksperdid Twitteris.

«Olukord on lihtsalt katastroofiline,» ütles keskkonnaminister Richard Brabec kolmapäeval Tšehhi meediale.

Põllumajanduskoja andmetel mõjutas eelmise aasta põud umbes 99,5 protsenti Tšehhist, põhjustades saagi kahjusid hinnanguliselt 9-11 miljardit krooni (350-427 miljonit eurot).

Põllumehed üle kogu Euroopa, nende seas tavaliselt niiskemates põhjapoolsetes piirkondades nagu Rootsi ja Balti riigid, kannatasid 2019. aastal rekordilise põua käes. Paljud olid sunnitud sööda nappuse tõttu vähendama kariloomade arvu.

Brabec kutsus korraldama 12. mail piirkondlike ja kohalike ametnike erakorralise kohtumise, et koostada kriisile reageerimise strateegia eesmärgiga tagada, et joogiveevarud ei oleks ohus ajal, mil prognoositakse veel üht kuiva suve.

Naaberriigis Poolas, kus võimude sõnul on veeressursid võrreldavad Egiptusega, on põud põhjustanud põllumeeste seas paanika ja ulatuslikud maastikupõlengud Biebrza märgalal, mis on ka suurim rahvuspark.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles