Soul: Põhja- ja Lõuna-Korea piiril leidis aset tulevahetus (2)

Copy
Kaht Koread eraldav demilitariseeritud tsoon. Foto on illustratiivne.
Kaht Koread eraldav demilitariseeritud tsoon. Foto on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Põhja-Korea sõjaväelased tulistasid demilitariseeritud tsoonist Lõuna-Korea suunas ja Lõuna-Korea vastas, teatas Soul pühapäeval.

Harukordne tulevahetus leidis aset päev pärast Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni taasilmumist avalikkuse ette pärast ligi kolm nädalat kestnud vaheaega, mis tekitas spekulatsioone tema tervise kohta.

Lõuna-Korea piirivalvepunkti tabas Põhja-Korea poolelt mitu lasku, ütles Lõuna-Korea staabiülemate ühendkomitee avalduses, lisades, et keegi surma ei saanud.

«Meie sõjavägi vastas kahe laskude seeria ja hoiatusega, seda vastavalt reeglitele,» lisas Soul.

Ühendkomitee teatel võeti nõndanimetatud kuuma liini kaudu ühendust Põhja-Koreaga, et selgitada välja vahejuhtumi põhjus.

Korea sõja lõpetas 1953. aastal relvarahu, kuid tehniliselt on kaks Koread sõjajalal.

Lõuna-Korea relvajõudude ülem teatas hiljem, et Põhja-Korea tulistamist ei hinnatud tahtlikuks, vahendas uudisteagentuur Yonhap. 

Hoolimata oma nimest on kahte Koread eraldav demilitariseeritud tsoon maailma üks militariseeritumaid piirkondi, mis on kaetud miiniväljade ja okastraataedadega.

Sõjaliste pingete leevendamine piirialal oli Kim Jong-uni ja Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini ühe Pyongyangis 2018. aasta septembris sõlmitud kokkuleppe eesmärk. 

Põhja-Korea pole enamikku tippkohtumisel sõlmitud kokkuleppeid aga täitnud, kirjutas AFP.

Samuti on seiskunud Põhja-Korea ja USA vahelised kõnelused Põhja tuumarelvastuse üle, hoolimata kolmest kohtumisest USA presidendi Donald Trumpi ja Kimi vahel. 

Viimastel nädalatel levisid kuulujutud, et Kim on raskelt haige või lausa surnud, kuid Põhja-Korea riigimeedia näitas hiljuti kaadreid reipast Kimist ühe väetisetehase avamisel reedel. 

Trump väljendas Twitteris heameelt, et Põhja-Korea liidri tervis on korras. 

Enne Kimi ilmumist uuesti avalikkuse ette ütles USA välisminister Mike Pompeo eelmisel kuul, et loodab jätkuvalt leppe allkirjastamist Põhja-Koreaga, mis viib riigi tuumarelvavabaks muutmiseni. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles