India toob koju välismaale lõksu jäänud sajad tuhanded kodanikud

Copy
Kaitsemaskides indialased rongijaamas. Foto on illustratiivne.
Kaitsemaskides indialased rongijaamas. Foto on illustratiivne. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

India alustas ulatuslikku operatsiooni, et tuua koroonapiirangute tõttu teistesse riikidesse lõksu jäänud sajad tuhanded indialased tagasi kodumaale, teatas valitsus täna.

India keelas märtsi lõpus kõik rahvusvahelised lennud riiki ja kehtestas ühed karmimad liikumispiirangud maailmas.

Kaitseministeeriumi kõneisik ütles täna AFP-le, et kaks laeva suundub Maldiividele ja veel üks Araabia Ühendemiraatidesse. AÜE-s elab 3,3 miljonit indialast, kes moodustavad ligi 30 protsenti selle Pärsia lahe äärse riigi elanikkonnast.

Valitsus ütles avalduses, et evakueerimised algavad neljapäeval ning India saatkonnad ja esindused koostavad nimekirju hädas India kodanikest.

India konsulaat Dubais ütles, et neile on esitatud juba ligi 200 000 taotlust. Konsulaat kutsus säilitama rahu ja tegema koostööd ajal, mil India korraldab selle ulatusliku operatsiooni.

AÜE on olnud Pärsia lahe riikide seas ka kõige häälekam, nõudes valitsustelt oma töötajate tagasivõtmist. Alates 20. aprillist on lahkunud juba ligi 23 000 inimest.

New Delhi oli aga seni keeldunud koostööst, viidates logistilistele raskustele ja probleemidele, mida tekitaks miljonite naasvate kodanike karantiini panemine.

India evakueeris umbes 2500 indialast Hiinast, Jaapanist, Iraanist ja Itaaliast, enne kui keelas rahvusvahelise ja riigisisese reisimise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles