Iraagi uus valitsus lubas tõde veriste meeleavalduste kohta oktoobris

Copy
Iraagi uus peaminister Mustafa Kadhemi Bagdadis 9. mai 2020.
Iraagi uus peaminister Mustafa Kadhemi Bagdadis 9. mai 2020. Foto: AFP / Scanpix

Iraagi uus valitsus lubas laupäeval vabastada meeleavaldajad, kes peeti kinni massimeeleavalduste ajal oktoobris, ning õigluse jaluleseadmist enam kui 550 hukkunu omastele. 

Valitsus tegi sellesisulise avalduse pärast peaminister Mustafa Kadhemi esimest kabinetikoosolekut. 

Kadhemi, kes võitis kolmapäeval parlamendis usaldushääletuse, lubas rahvale «tõde kõige kohta, mis juhtus» mitu kuud väldanud meeleavaldustel. 

Valitsusjuht lubas «võtta vastutusele kõik, kes valasid iraaklaste verd». 

Kadhemi oli Iraagi luureülem, kui meeleavaldused puhkesid. 

Eelmise peaministri Adel Abdel Mahdi valitsus on alates oktoobrist korduvalt öelnud, et ei suuda tuvastada «tundmatuid tulistajaid», kes avasid tule meeleavaldajate pihta, kes nõudsid tänavatel Iraagi poliitilise süsteemi muutmist. 

Iraagi lähiajaloo kõige verisematel meeleavaldustel kandsid paljud protestijad kindral Abdulwahab al-Saadi pilte, kes oli populaarne liider võitluses Islamiriigi (IS) vastu 2017. aastal Mosulis. Ekspeaminister Abdel Mahdi oli ta ametist vabastanud mullu septembris enne meeleavalduste puhkemist. Kadhemi määras laupäeval kindrali taas Iraagi terroritõrjejuhiks. 

Kadhemi valitsus esitles ennast kolmapäeva õhtul «üleminekuvalitsusena». Peaminister kutsus parlamenti võtma vastu uus valimisseadust, mis võimaldaks ennetähtaegsete valimiste korraldamist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles