Iisraeli valitsuse ametisseastumine lükkub Pompeo visiidi tõttu edasi

Copy
Mike Pompeo ja Benjamin Netanyahu.
Mike Pompeo ja Benjamin Netanyahu. Foto: Reuters / Scanpix

Iisraeli uue ühtsusvalitsuse ametissevannutamine lükkub USA välisministri Mike Pompeo visiidi tõttu päeva võrra edasi, teatasid ametiisikud esmaspäeval. 

Parlamendi kõneisik ütles, et uus valitsus vannutatakse ametisse kolmapäeva asemel neljapäeval. Likudi partei kõneisiku sõnul on edasilükkamise põhjuseks Pompeo visiit. 

Pompeo visiit toimub pärast seda, kui USA presidendi Donald Trumpi administratsioon andis õnnistuse praeguse peaministri Benjamin Netanyahu plaanile annekteerida suur osa Läänekaldast, ehkki palestiinlased on hoiatanud, et see hävitaks kõik väljavaated pikaajaliseks rahulepinguks. 

Vastavalt Netanyahu ja tema endise rivaali Benny Gantzi kokkuleppele jätkab Netanyahu valitsusjuhina veel 18 kuud, seejärel läheb  peaministri koht üle Gantzile.

Uus valitsus vaidlustati ülemkohtus, kuna vastaste sõnul ei saa Netanyahu talle esitatud korruptsioonisüüdistuste tõttu valitseda. Kohtunikud otsustasid aga, et Netanyahu peaministriks saamisele õiguslikke takistusi pole.

Pompeo arutab visiidil nii Netanyahu kui Gantziga piirkonna julgeoleku küsimusi, mis on seotud Iraaniga, teatas USA välisministeerium.

Trump esitles jaanuaris kauaoodatud Lähis-Ida plaani, milles ta toetas maailmas üldiselt ebaseaduslikeks peetavate Läänekalda juudiasunduste annekteerimist.

Palestiinlastele näeb kava ette iseseisvat, ent demilitariseeritud riiki ja suuri investeerimislubadusi.

Vastavalt koalitsioonileppele saab Iisraeli uus valitsus annekteerimisega algust teha juulis, kuid peab enne seda konsulteerima Ühendriikidega.

Netanyahu suutis oma uues koalitsioonis ühendada ultraortodokssed parteid ning Gantzi ja tema vasaktsentristlikud liitlased. Kuue parlamendiliikmega parempoolne partei Yemina on aga keeldunud koalitsiooniga liitumast, heites sellele ette vasakpoolsust.

Yemina liider, ametist lahkuv kaitseminister Naftali Bennett ütles esmaspäeval, et sooviks jätkata uues valitsuses tervishoiuministrina.

Pompeo visiit annab Netanyahule Yemina koalitsiooni meelitamiseks ühe lisapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles