Hispaania vanim inimene seljatas koroonaviiruse

Copy
Hispaania vanim inimene  Maria Branyas seljatas koroonaviiruse.
Hispaania vanim inimene Maria Branyas seljatas koroonaviiruse. Foto: twitter

Hispaania teadaolevalt vanim inimene, 113-aastane naine, seljatas koroonaviiruse vanadekodus, kus mitu asukat pandeemias elu jätsid, teatas asutus eile.

Ühendriikides sündinud Maria Branyas nakatus aprillis Oloti linnas asuvas Santa Maria del Tura hooldekodus, kus ta on elanud viimased 20 aastat.

«Ta seljatas haiguse ja tunneb end hästi,» ütles hooldekodu kõneisik, lisades, et Branyasel olid vaid kerged haigusnähud. 

«Ta tunneb end praegu hästi, ta testis end möödunud nädalal ja tulemus oli negatiivne,» lisas kõneisik üksikasju täpsustamata. 

Kolme lapse ema Branyas oli nädalaid oma ruumis isolatsioonis. Tema juurde lubati vaid üht kaitsevarustuses töötajat, vahendas Kataloonia telekanal TV3. 

TV3 edastatud videos võis kuulda, kuidas Branyas nimetas hooldekodu personali väga lahkeks ja tähelepanelikuks. Kui töötajad tema pika ea saladuse kohta küsisid, vastas Branyas lihtsalt, et tal on hea tervisega õnne olnud. 

Hooldekodus, mis rajati aastal 1969 ja kus on vaid pisut üle saja elaniku, on pandeemia ajal registreeritud mitu koroonaviirusega seotud surmajuhtumit. 

Branyase tütar Rosa Moret kommenteeris telekanalile, et tema ema on heas vormis, soovib rääkida ja seletada ning on jälle iseendaks saanud. 

Viimastel aastatel on Hispaania ajakirjanduses ilmunud mitmeid lugusid Branyasest, keda peetakse riigi vanimaks elanikuks. 

Ta sündis 4. märtsil 1907 San Franciscos, kus tema Põhja-Hispaaniast pärit isa töötas ajakirjanikuna. 

Branyas naasis oma perega Hispaaniasse Esimese maailmasõja ajal laevaga ning elas üle ka Hispaania gripi pandeemia, mis laastas maailma aastail 1918-1919.

Hispaaniat on üks praeguse COVID-19 pandeemia läbi enim kannatanud riike. Riigi tervishoiuministeeriumi andmeil on seal surnud ligi 27 000 inimest. 

Haiguse suhtes on eriti haavatavad vanemad inimesed ning viirus on Euroopa riikides nõudnud palju ohvreid just hooldekodudes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles