Filipiine tabas võimas taifuun

Copy
Filipiine tabas täna võimas taifuun Vongfong.
Filipiine tabas täna võimas taifuun Vongfong. Foto: ALREN BERONIO/AFP/Scanpix

Filipiine tabas täna võimas taifuun, mis sundis võime evakueerima kümneid tuhandeid inimesi.

Rannikualadel, kus taifuun Vongfong maabus, elab vähemalt 200 000 inimest vaestes tingimustes.

Taifuuni teel rannikust pealinna Manilani elab 60 miljonit inimest. Ennustuste kohaselt saabuvad taifuuniga koos homme või laupäeval piirkonda suured vihmasajud.

Koroonaviiruse levikuga seoses saavad Filipiinide evakuatsioonikeskused võtta vastu poole vähem inimesi ning kõigil tuleb kanda näomaski. President Rodrigo Duterte pressiesindaja tõdes, et evakuatsioonikeskustes saab keeruline olema ka inimestevahelise distantsi tagamine. 

Inimesed kogunemas ajutiseks majutuspaigaks muudetud koolimajja.
Inimesed kogunemas ajutiseks majutuspaigaks muudetud koolimajja. Foto: SHARBYN SAYAT/AFP/Scanpix

Massilise evakuatsiooni ning ruumipuudusega seoses on võimud palunud abi piirkonna 47 kirikult, et viimased majutaksid taifuunihooaja esimese tormi eest pagevaid inimesi.

Vongfongi tuulte kiirus ulatub 53 meetrini sekundis ning paduvihmad võivad tuua kaasa üleujutusi ning maalihkeid, teatas riiklik ilmajaam.

Taifuunid on ohtlikud ja igapäevast elu tugevalt häirivad loodusnähtused Filipiinide saarestikus, mida tabab aastas keskeltläbi 20 tormi ja taifuuni.

Tormide tõttu on piirkonnas elavad miljonid inimesed pidevas kodude taastamise tsüklis, mis süvendab ühtlasi ka vaesust.

Detsembris nüpeldas Filipiine taifuun Kammuri, mis hävitas või kahjustas 484 000 kodu ning sundis enam kui miljonit inimest põgenema, selgub sotsiaalhoolekandeameti statistikast.

Manilas paiknev Aasia Arengupank märkis 2019. aasta juulis avaldatud uuringus, et keskmised taifuunid räsivad majandust umbes ühe, rängimad aga kuni kolme protsendi ulatuses.

Riigi teadaolevalt võimsaim tsüklon oli 2013. aastal supertaifuun Haiyan, mille tõttu hukkus või jäi teadmata kadunuks enam kui 7300 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles