Lõuna-Korea taastas piirangumeetmed (2)

Postimees
Copy
Külastajad Souli lõbustuspargis.
Külastajad Souli lõbustuspargis. Foto: KIM HONG-JI/REUTERS/Scanpix

Lõuna-Korea taastas mitmed koroonaviiruse levikut piiravad meetmed, sest avastatud haiguskolded ähvardavad tuua kaasa viiruse teise laine.

Muuseumid, pargid ja galeriid Soulis suletakse alates homsest kaheks nädalaks, lausus tervishoiuminister Park Neung-hoo. Ettevõtetel soovitatakse tagada töötajatele paindlikud töövõimalused ja muud vajalikud meetmed.

«Me otsustasime tugevadada pealinna piirkonnas kõiki karantiinimeetmeid kaheks nädalaks alates homsest,» lausus minister.

Lõuna-Koreas oli nakatumiste arv viimase 53 päeva kõrgeim. Täna teatas Korea haiguste kontrolli ja ennetuse keskus 79 uuest nakatumisest, millest 67 registreeriti Souli piirkonnas.

Eile teatas Lõuna-Korea 40 uuest juhtumist, mis oli seitsme nädala kõrgeim näitaja. Kokku on Lõuna-Koreas registreeritud 11 344 Covid-19 juhtumit ja 269 surma.

Ametnike sõnul on tervishoiutöötajatel üha keerulisem viiruse levikut jälgida, seetõttu palusid nad rahval jääda valvsaks võimaliku viiruse teise laine puhkemise osas, vahendab The Guardian.

Tervishoiuminister Park Neung-hoo pani pealinna elanikele südamele vältida mittevajalikke sotsiaalseid kogunemisi ja utsitas ettevõtteid andma haigestunud töötajatele vabu päevi.

«Nakkuse leviku teed on mitmekesistunud töökohtades, rahvast täis koolides ja pealinna karaoketubades,» lausus ta.

Nakkusjuhtumite hiljutine kasv illustreerib suhtlusvahemaa nõuete lõdvendamisega kaasnevaid ohte. Mai alguses sai üle 250 uue nakatumise alguse Souli Itaewoni linnaosa klubidest ja baaridest. Hilisem nakkuskolle tuvastati Souli lähedal asuvas Bucheoni jaotuskeskusest, mis kuulub e-kaubanduse firmale Coupang.

Kohalikud tervishoiutöötajad on testinud keskuse 4000 töötajast umbes 3500 ja kinnitanud seni 69 positiivset koroonaproovi.

Väidetavalt ei suutnud ettevõte tagada ennetavaid meetmeid nagu maskikandmise kohustus töötajatele ja vähemalt kahemeetrise vahemaa hoidmine.

Meedia kohaselt sunniti mõnd töötajat töötamist jätkama, isegi kui neil olid ilmnenud viirusesümptomid. Nende seas oli ka neljakümnendates eluaastates naine, kes oli arvatavasti esimene inimene, kes keskuses nakatus.

Coupang sulges keskuse esmaspäeval ja teatas, et tegeleb asutuse põhjaliku desinfitseerimisega. Samuti desinfitseeritakse kõik kaubad enne klientidele kohale toimetamist.

Nakatumiste hiljutine kasv mõjutab ka kavandatud koolide järkjärgulist avamist. Üle 500 õppeasutuse on viivitanud kontakttundide taasalustamisega, teatas sel nädalal haridusministeerium.

Inimesed Soulis Hani jõe pargis.
Inimesed Soulis Hani jõe pargis. Foto: ED Jones/AFP/Scanpix

Korea haiguste kontrolli keskuse juht Jeong Eun-kyeong märkis eile, et riik võib olude sunnil pöörduda tagasi sotsiaalse distantseerumise meetmete juurde, mida aprillis leevendati. See leevendus tõi kaasa inimeste suuremahulise kogunemise baarides ja restoranides.

Jeong hoiatas, et suurenenud aktiivsus muudab viiruse levikuteede jälgimise keerulisemaks. «Inimeste arv paikades suureneb geomeetriliselt,» lausus ta. «Me anname endast parima nakatumiste jälgimiseks ja ennetusmeetmete rakendamiseks, kuid meie võimekusel on omad piirid.»

«Leidub vajadus suurendada sotsiaalset distantseerumist paikades, kus viirus levib, et sundida inimesi vältima avalikke asutusi ja muid rahvarohkeid kohtasid,» lisas Jeong.

20. jaanuaril esimesest nakatumisest teatanud Lõuna-Korea on pälvinud laialdast kiitust pandeemiaga tegelemisel. Nende edu on põhinenud mahukal testimisel ja nakkuste leviku jälgimisel, mitte niivõrd Euroopa stiilis üldkarantiinil.

Riigis teatati märtsi alguses iga päev ligi 500 uuest juhtumist, kuid see arv hakkas aprilli alguses langema.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles