Lätis korraldati seoses ministeeriumi IT-projektidega 33 läbiotsimist

BNS
Copy
Läti tervishoiuminister Ilze Viņķele.
Läti tervishoiuminister Ilze Viņķele. Foto: Zane Bitere/LETA

Läti politsei korraldas teisipäeval 33 läbiotsimist mitmes IT-firmas ja nendega seotud isikute kodudes osana uurimisest, mis puudutab ebaadekvaatse tarkvara pakkumist tervishoiuministeeriumile ja teistele riigiasutustele.

Tervishoiuministeeriumi pressiesindaja sõnul puistasid Riia kriminaalpolitsei ametnikud teisipäeval mitut IT-firmat ja nendega seotud isikute kodu.

Mullu septembris algatatud juurdlus puudutab arvatavat pettust, sealhulgas ebaadekvaatse Owitech tarkvara pakkumist tervishoiuministeeriumile ja teistele asutustele, mis tekitas riigieelarvele 204 458 eurot kahju. Politsei esindajate sõnul pole kahju täpne ulatus aga teada.

Läbiotsimiste käigus konfiskeeriti dokumente ja andmekandjaid, mis sisaldasid märkimisväärseid asitõendeid, ütles ministeeriumi pressiesindaja.

Kriminaalmenetlust on alustatud viie inimese suhtes.

Ministeeriumi palvel algatatud juurdlus puudutab Owitechi litsentse, mida müüdi tervishoiuministeeriumi info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) tsentraliseerimise projektide raames, ütles tervishoiuminister Ilze Viņķele.

Viņķele ütles, et sai enne ministriks asumist infot, et ministeeriumi IKT projektid olid poliitiliselt kallutatud ja neid hallati läbi ministri poliitilise büroo, mitte läbi ministeeriumi ametnike.

Üks projekt puudutab riikliku tervisekindluse andmebaasi loomist osana tervishoiureformist. Sellele projektile eraldati riigieelarvest 1,85 miljonit eurot. Teine projekt on seotud ministeeriumi IKT süsteemide tsentraliseerimisega, mille kuluks planeeriti 3,5 miljonit eurot.

Projektide auditist selgus, et nende raames ostetud tarkvaralitsentsid olid lubatust märksa kallimad ja mitte nendeks eesmärkideks sobivad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles