Saksa firma alustab Covid-19 vaktsiini inimkatseid (1)

Copy
Pudelid vaktsiiniga. Foto on illustratiivne.
Pudelid vaktsiiniga. Foto on illustratiivne. Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Saksa biotehnoloogiafirma CureVac sai loa alustada lootustandva koroonavaktsiini inimkatseid, teatas järelevalveorgan Paul Ehrlichi instituut (PEI) täna.

Katsetusteks anti luba pärast vaktsiinikandidaadi võimalike ohtude ja kasu igakülgset vaagimist, ütles PEI ja nimetas sammu oluliseks verstapostiks koroonapandeemia peatamises.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on maailmas käimas 11 koroonaviiruse vaktsiinikandidaadi inimkatsetused.

Saksa valitsus teatas kahe päeva eest, et omandab 300 miljoni euro eest CureVacis 23-protsendise osaluse, millega püütakse ilmselt takistada firma minekut välismaa omanikele.

CureVac kerkis tähelepanu keskpunkti märtsis teadetega, et president Donald Trump püüdis kindlustada Ühendriikidele ainuõigust firma loodava koroonavaktsiini üle.

Teate lükkasid tagasi nii CureVac kui USA ametnikud, kuid see ärritas Berliini, nii et majandusminister Peter Altmaier kuulutas: «Saksamaa ei ole müügiks.»

CureVac on teine Saksa firma, mis jõuab koroonavaktsiini väljatöötamises inimkatsete faasi. Aprillis andis PEI selleks loa Saksa ettevõttele Biontech koostöös USA ravimihiiuga Pfizer. Mõlemad firmad töötavad nn RNA-vaktsiinide kallal.

CureVaci katses osaleb 168 tervet vabatahtlikku, kellest 144-le süstitakse eksperimentaalvaktsiini.

Paul Ehrlichi instituudi sõnul on Saksamaal lähikuudel oodata veel mitme vaktsiinikandidaadi kliinilisi katsetusi.

Euroopa ostab vaktsiine ette

Euroopa Komisjon avaldas ELi vaktsiinistrateegia, mille järgi komisjon sõlmib liikmesriikide nimel vaktsiinitootjatega 2,7 miljardi euro ulatuses eelostulepinguid, et toetada ettevõtteid vaktsiini kiirel väljatöötamisel ja tootmisel.

Vastutasuks õiguse eest osta teatava aja jooksul kindlaksmääratud arv vaktsiinidoose rahastab komisjon osa vaktsiinitootjate esialgsetest kuludest. Eraldatud vahendeid käsitatakse kui sissemakset nende vaktsiinide eest, mille liikmesriigid pärast ära ostavad, teatas Euroopa Komisjoni Eesti esinduse pressiteenistus. 

Vaktsiinistrateegiaga toetab komisjon jõupingutusi ohutute ja tõhusate vaktsiinide väljatöötamiseks ja inimesteni viimiseks 12–18 kuu jooksul. Strateegia taotlus on tagada vaktsiinide kvaliteet, ohutus ja tõhusus; kindlustada liikmesriikidele ja nende elanikele kiire juurdepääs vaktsiinidele ning tagada võimalikult kiiresti võrdne juurdepääs taskukohasele vaktsiinile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles