Hiina manitses Euroopa Liitu mitte sekkuma siseasjadesse (2)

Copy
Hiina ja EL-i lldirite virtuaalne kohtumine.
Hiina ja EL-i lldirite virtuaalne kohtumine. Foto: Xinhua/Scanpix

Hiina välisministeerium tõrjus täna Euroopa Liidu (EL) hoiatusi Hongkongi uue julgeolekuseaduse osas ja nimetas seda sekkumiseks riigi siseasjadesse.

«Me oleme selles küsimuses igasuguse välissekkumise vastu,» ütles Hiina välisministeeriumi Euroopa suhete osakonna juht Wang Lutong.

Lutongi sõnul tegi Hiina oma seisukohad selles asjas selgeks esmaspäevasel videokohtumisel president Xi Jinpingi ja Euroopa Liidu juhtivametnike vahel.

EL oli enne seda Hiinat veelkord hoiatanud, et riik seisab silmitsi väga negatiivsete tagajärgedega, kui liigub edasi Hongkongi uue julgeolekuseadusega.

Euroopa Liidu kõrged ametnikud kutsusid esmaspäeval Hiinat üles austama Hongkongi autonoomiat ning väljendasid «tõsist muret» plaanide üle kehtestada territooriumil uus julgeolekuseadus.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ning Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel ütlesid, et väljendasid oma muret video teel toimunud tippkohtumisel Hiina peaministri Li Keqiangiga ning president Xi Jinpingiga.

Hiina kõrgeim seadusandlik organ rahvakongressi alaline komitee teatas järjekordsest kolmepäevasest istungjärgust juuni lõpus, mis tähendab, et Hongkongi vabadusi piirav julgeolekuseadus võidakse juba varsti vastu võtta.

Uudisteagentuur Xinhua teatas pühapäeval, et alalise komitee istungjärk on 28.-30. juunil Pekingis. Uus julgeolekuseadus seisab jõustudes kõrgemal mis tahes Hongkongi seadustest, millega see vastuollu võib minna.

Hiina loob Hongkongis võimuvastase tegevuse piiramiseks mõeldud seaduse jõustamiseks ühtlasi riikliku julgeolekuagentuuri. Julgeolekuagentuur hakkab koguma ja analüüsima luureinfot ning tegeleb riikliku julgeolekuga seotud kriminaalasjadega.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles