Valge Maja: Trumpi ei informeeritud väidetava Vene pearaha kohta

Copy
USA president Donald Trump lahkub Valgest Majast Washingtonis 28. veebruar 2020.
USA president Donald Trump lahkub Valgest Majast Washingtonis 28. veebruar 2020. Foto: Xinhua/Scanpix

USA presidenti Donald Trumpi ei briifitud luureinfo kohta, mille järgi Venemaa spioonid pakkusid väidetavalt tasu Talibaniga seotud võitlejatele USA sõdurite tapmise eest Afganistanis, teatas Valge Maja laupäeval. 

«Ei presidenti ega asepresidenti ei informeeritud väidetava Vene pearaha informatsiooni kohta,» ütles Valge Maja pressiesindaja Kayleigh McEnany. 

«See ei ütle midagi väidetava luureinfo tõsiseltvõetavuse kohta, vaid The New York Timesi loo kohta, mis eksitavalt viitas, et president Trumpi briifiti selles küsimuses,» lisas ta. 

Trump on astunud oma ametiajal samme USA sõdurite äratoomiseks Afganistanist. 

Taliban on The New York Timesis ilmunud väited tagasi lükanud ning teatas, et enamik surmajuhtumeid USA vägede seas on tinginud isetehtud lõhkekehad. 

Ka Venemaa lükkas väited tagasi. Selle saatkond Washintonis kirjutas Twitteris, et tegemist on «alusetute ja anonüümsete süüdistustega», mis on juba viinud tapmisähvardusteni Vene saatkondade personali vastu Washingtonis ja Londonis. 

Ühendriikide luureagentuurid on jõudnud järeldusele, et Vene sõjaväeline üksus pakkus Talibaniga seotud mässulistele raha USA juhitavate koalitsioonivägede sõdurite tapmise eest Afganistanis, kirjutas reedel The New York Times.

Väidetavad pearahad andsid mässulistele täiendava põhjuse rünnata USA sõdureid.

Tundmatuks jääda soovinud allikaid tsiteerinud mainekas päevaleht märkis, et Trumpi briifiti luureraportist märtsis, ent ta pole otsustanud, kuidas sellele reageerida.

Raporti kohaselt olid mässulised kogunud pearaha, ent on ebaselge, kas sellega seoses kahtlustatakse ka konkreetseid USA sõdurite tapmisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles