Islandi presidendivalimisi on ülekaalukalt võitmas Jóhannesson

Copy
Islandi president Guðni Jóhannesson valimispäeval 27. juunil 2020.
Islandi president Guðni Jóhannesson valimispäeval 27. juunil 2020. Foto: AFP/SCANPIX

Islandi president Guðni Jóhannesson võitis esialgsetel andmetel 90 protsendi suuruse toetusega ülekaalukalt valimised. 

Jóhannessoni suurt edu rivaali Guðmundur Franklin Jónssoni üle ennustasid ka arvamusküsitlused. 

Pärast panganduskriisi 2008. aastal on 365 000 elanikuga Island taastanud osaliselt majandusliku ja poliitilise stabiilsuse, mis on tulnud 52-aastasele presidendi populaarsusele kasuks, kirjutas uudisteagentuur AFP. 

Esialgsete tulemuste järgi kogus Jóhannesson 90 protsendi suuruse toetuse ja on võitnud uue nelja aasta pikkuse mandaadi.

«Ma saadan õnnitlusi Guðnile ja tema perekonnale,» ütles Jónsson Islandi rahvusringhäälingule. 

President Jóhannesson hääletas varakult, saabudes pealinna Reykjavíki lähedal Álftanesis asuvasse valimisjaoskonda jalgrattaga.

«Kui ma saan minu kaasmaalaste toetuse, jätkan ma samal teel,» ütles ta AFP-le.

Mitmed saareriigi valijad viitasid kandidaadi «iseloomule» kui peamisele kriteeriumile oma hääle andmisel. 

«Ma üritan aru saada inimese iseloomust,» ütles üks valijatest. «Kui see inimene on aus, siis see on minu jaoks number üks.»

Presidendi roll on Islandil suuresti sümboolne, kuid tal on volitus vetostada seaduseelnõusid ja saata need rahvahääletusele.

Jóhannessonist sai 2016. aastal riigi noorim president alates iseseisvumisest 1944. aastal ning tema toetus on uuringufirma MMR andmeil püsinud kõrge 76 ja 86 protsendi vahel. 

Jónsson (56) on juhtinud Taanis ühte hotelli alates 2013. aastast ning on USA presidendi Donald Trumpi toetaja. Ta astus poliitikasse 2010. aastal, kui ta lõi parempoolse populistliku liikumise Hægri grænir. Ta on väljendanud soovi, et president osaleks poliitikas rohkem ja kasutaks tihedamini oma vetoõigust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles