Jaapanis tekitab muret hämar koroonapuhang USA merejalaväebaasides

Copy
USA merejalaväelane ehitamas silda Camp Hansenis, mida nüüd on tabanud koroonaviirus.
USA merejalaväelane ehitamas silda Camp Hansenis, mida nüüd on tabanud koroonaviirus. Foto: ZUMAPRESS / ScanPix

Jaapani Okinawa prefektuuri ametnike sõnul on mitukümmend USA merejalaväelast kahes Lõuna-Jaapani saarel asuvas baasis koroonaviirusse nakatunud ja kardetakse suuremat haiguspuhangut.

Ametnike sõnul saavad nad vaid öelda, et haigestunuid on mitukümmend, sest USA sõjavägi on palunud täpset arvu mitte avaldada. Haiguspuhangud on merejalaväe õhubaasis Futenma, mis on vägede ümberpaigutamise vaidluse keskmes, ja Camp Hansenis, lisasid nad.

Kohalik meedia kirjutas viitega anonüümsetele allikatele, et viirusse on nakatunud umbes 60 inimest.

«Okinawalased on kohkunud sellest, mida USA sõjavägi meile ütles,» ütles prefektuuri kuberner Denny Tamaki pressikonverentsil. Ta avaldas kahtlusi USA sõjaväe võetud ennetusmeetmete kohta ja nõudis, et nad haiguspuhangu osas läbipaistlikumad oleksid.

Okinawa ametnikud nõudsid eile USA relvajõududelt, et nad avaldaks täpse haigusjuhtude arvu ja muud detailid, leevendamaks kohaliku rahva kasvavat mure, ütles Tamaki.

Merejalavägi teatas, et sõdurid võtavad koroonaviiruse leviku pidurdamiseks täiendavad kaitsemeetmeid ja piiravad väljaspool baasi käimist. 

Okinawa on koduks umbes pooltele Jaapanisse paigutatud 50 000 ameerika sõdurist ning kohalikud elanikud on selle pärast juba tükk aega rahulolematud olnud. Sageli kurdetakse USA baasidega seotud saaste, müra ja kuritegevuse pärast.

Okinawa valitsus kiitis eile heaks resolutsiooni esitada USA sõjaväele haiguspuhangu läbipaistmatuse tõttu protestinoot ning kohalikud ametnikud kaaluvad ka kahe baasi sulgemise nõudmist, vahendas kohalik meedia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles