Macron hurjutas ELi tippkohtumisel Ruttet ja Kurzi

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron.
Prantsuse president Emmanuel Macron. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Euroopa Liidu tippkohtumisel Brüsselis kerkisid emotsioonid kõrgele ööl vastu esmaspäeva, kui Prantsuse president Emmanuel Macron hurjutas oma Hollandi ja Austria kolleege ning ähvardas tippkohtumiselt lahkuda.

Kolme päeva jooksul pole 27 liikmesriigi liidrid jõudnud kokkuleppele 750 miljardi euro suuruse taastamispaketi üksikasjades. Paketi eesmärk on aidata koroonaviirusest räsitud riikidel saada laene ja toetusi, et majandusele antud hoobist taastuda.

Niinimetatud «kokkuhoidlike» riikide seltskond, mida veavad Hollandi peaminister Mark Rutte ja Austria kantsler Sebastian Kurz, on seisnud vastu suurema osa fondi pandava raha niisama toetusteks jaotamisele.

Pealtnägijate sõnul virutas Macron vastu lauda ning ründas Kurzi ruumist lahkumise pärast, kui ta läks telefonikõnet tegema, ning süüdistas Ruttet käitumises, mis meenutab endist Briti peaministrit David Cameroni, kelle strateegia «lõppes halvasti».

Cameron võttis sageli EL-i tippkohtumistel sisse karmikäelise hoiaku, püüdes Suurbritanniale välja tingida võimalikult häid soodustusi, ent kes lõpetas kaotusega Brexiti referendumil, mis maksis talle ka ametikoha.

Ühe Euroopa allika kohaselt solvas Macroni käitumine Kurzi.

Prantsuse delegatsiooni üks liige ütles AFP-le, et osa väidetest selle kohta, mis kinniste uste taga juhtus, on veidi üle paisutatud ja «karikatuurseks» keeratud, ent kinnitas samas, et Macron oli «nende vasturääkivuste suhtes võtnud karmi hoiaku».

Ametnike sõnul mõistis Macron kaks liidrit hukka nende järeleandmatu pealekäimise pärast, et taastuspaketi raha peaks muutuma karmide tingimustega laenudeks, selmet jagada seda välja toetustena. Macron olla öelnud, et pigem kõnnib tippkohtumiselt minema kui et sõlmib kehva tehingu.

Prantsusmaa tahab vähemalt 400 miljardit eurot otsetoetustena, ent «kokkuhoidlikud» riigid soovivad seda numbrit märkimisväärselt vähendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles