WHO: koroonapandeemia mõjusid on tunda veel aastakümneid

Copy
Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Reuters / Scanpix

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) hoiatas reedel koroonapandeemia esimesest kuuest kuust kokkuvõtteid tehes, et selle mõjusid on tunda veel aastakümneid.

Maailmas on koroonaviirusesse nakatunud vähemalt 17,3 miljonit inimest, neist on surnud ligi 675 000.

WHO erakorraline komitee, mis koosneb 18 liikmest ja 12 nõuandjast, on koos neljandat korda alates COVID-19 kriisi algusest.

«Pandeemia on kord-sajandi-jooksul tervishoiukriis, mille mõjusid on tunda aastakümneid,» ütles WHO peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus kohtumist avades.

Komitee võib esitada uusi soovitusi või muuta seniseid.

Pole aga mingit kahtlust, et WHO säilitab pandeemia staatuse kui PHEIC - kõige kõrgema astme, mis kuulutati välja 30. jaanuaril.

WHO-d on karmisõnaliselt kritiseeritud rahvusvahelise eriolukorra väljakuulutamisele kulunud pika aja eest.

«Paljud teaduslikud küsimused on saanud lahenduse, paljud vajavad veel vastamist,» sõnas Tedros.

Ta märkis, et paljud riigid, mis uskusid, et on halvimast juba möödas, maadlevad praegu uute puhangutega. Mõned, mis olid pandeemia alguses vähem mõjutatud, näevad nüüd nakatumiste ja surmajuhtude arvu tõusu. Mõned, mida tabasid suured puhangud, on saanud viiruse kontrolli alla.

«Kuigi vaktsiini arendamine toimub rekordilise kiirusega, tuleb meil õppida elama selle viirusega, ja me peame võitlema sellega vahenditega, mis meil on,» sõnas Tedros.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles