Hiina määras Kanada kodanikule uimastikuriteo eest surmanuhtluse

Copy
Kanada saatkond Pekingis 6. august 2020.
Kanada saatkond Pekingis 6. august 2020. Foto: AP/Scanpix

Hiina kohus määras neljapäeval uimastikuriteos süüdimõistetud Kanada kodanikule surmanuhtluse, mis võib pingestada veelgi kahe riigi halvenenud suhteid. 

Guangzhou keskastme kohus teatas avalduses, et on määranud surmanuhtluse Xu Weihongile uimastite tootmise eest. Isiku vara konfiskeeritakse. 

Xu ostis tooraine ja vahendid uimastite tootmiseks 2016. aasta oktoobris ja töötas koos kaasosalise Wen Guanxiongiga ketamiini valmistamisel, kirjutas Hiina riiklik väljaanne Global Times. 

Uimastid valmistati Weni kodus ning hoiustati Xu elukohas Guangzhous. Võimud konfiskeerisid üle 120 kilogrammi ketamiini, lisas riigimeedia. 

Neljapäeval ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Wang Wenbin briifingul, et Hiina justiitsorganid «menetlevad kõiki eri rahvusest kurjategijaid vastavalt seadusele». «Ma arvan, et sel ei tohiks olla mingit mõju Hiina-Kanada suhetele.»

Hiina määras kahele kanadalasele surmanuhtluse uimastikaubitsemise eest ka eelmisel aastal, mil käis diplomaatiline vaidlus Hiina suurettevõtte Huawei juhtivtöötaja Meng Wanzhou Kanadas kinnipidamise üle. Kanada on palunud kõnealustele isikutele Robert Lloyd Schellenbergile ja Fan Weile armu, kuid seni tulutult. 

Peking on pidanud kinni veel kaks kanadalast luuramise kahtlusel. Seda peetakse vastusammuks Mengi kinnipidamisele. Juunis esitas Hiina endisele diplomaadile Michael Kovrigile ja ärimehele Michael Spavorile ka ametliku süüdistuse. Mehed peeti kinni 2018. aasta detsembris.

USA taotleb Mengi väljaandmist, et mõista tema üle kohut seoses Huawei väidetavate sammudega Iraanile kehtestatud sanktsioonide rikkumisel. Kanada kohus on kiitnud kahtlusaluse naaberriigile väljaandmise heaks. 

Amnesty Internationali hinnangul viib Hiina läbi kõige rohkem hukkamisi maailmas, surmanuhtlust jõustatakse arvatavalt tuhandete inimeste suhtes igal aastal. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles