Julgeolekuametnik: Beiruti plahvatuse kraater on 43 meetrit sügav (2)

Copy
Grafiti sillal Beiruti sadama juures.
Grafiti sillal Beiruti sadama juures. Foto: AFP/SCANPIX

Beiruti sadamas teisipäeval kärgatanud plahvatus, mis tegi maatasa suure osa Liibanoni pealinnast ja nõudis rohkem kui 150 inimese elu, jättis endast maha 43 meetri sügavuse kraatri, ütles täna julgeolekuametnik.

Plahvatust oli tunda kogu Liibanonis, aga ka Küprose saarel. USA geofüüsikainstituudi (USGS) andmetel oli see võrdne maavärinaga magnituudiga 3,3.

Plahvatuse põhjustas tulekahju sadamalaos, kus hoiti aastaid hiigelkogust väetiseks ja lõhkeaineks kasutatavat amooniumnitraati.

Kannatada sai vähemalt 6000 inimest ja üle 300 000 Beiruti elaniku kaotas kodu.

Avastus, et ohlik kemikaal oli seisnud aastaid aegpommina järelevalve ja ohutusmeetmeteta otse pealinna südames, on paljude liibanonlaste jaoks tõestus sügavast korruptsioonist riigiaparaadis.

Pühapäeval kutsusid meeleavaldajad uutele valitsusvastastele protestiaktsioonidele pärast seda, kui sõjavägi mitut ministeeriumi rünnanud demonstrandid laupäeva õhtul laiali ajas.

«Plahvatus sadamas jäi maha 43 meetrit sügav kraater,» ütles julgeolekuametnik katastroofipaigas töötavate Prantsuse ekspertide mõõtmistele tuginedes.

Kraater on suurem kui see, mille tekitas 2005. aastal ekspeaminister Rafic Hariri tapnud plahvatus. Tookord mõõdeti augu läbimõõduks 10 ja sügavuseks kaks meetrit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles