Suurbritannia tõhustab meetmeid illegaalse sisserände peatamiseks

Copy
Briti piiripatrulli alus migrantide kummipaate vedamas.
Briti piiripatrulli alus migrantide kummipaate vedamas. Foto: PA/Scanpix

Briti valitsus määras täna endise merejalaväelase juhtima pingutusi peatada ebaseaduslik ränne üle La Manche'i väina.

Viimastel päevadel on tänu soojale ilmale ja rahulikule merele tõusnud järsult kipakates paatides Prantsusmaalt üle mere Inglismaa ranniku poole suunduvate migrantide hulk.

Briti lehed on iga päev täis pilte äsjasaabujatest ning siseminister Priti Patel nõuab üha häälekamalt tegutsemist ega kõhkleks kasutamast ka mereväge.

Pühapäeval nimetas ta endise merejalaväelase ja merejulgeolekueksperdi Dan O'Mahoney valitsuse «salajaseks kanaliohu komandöriks».

«Väikepaatide illegaalsete ülesõitude arv on õudustäratav,» ütles minister. «Me püüame teha selle tee kasutuskõlbmatuks ning vahistada kurjategijad, kes ülesõitudele kaasa aitavad, ning tagada nende kohtu ette jõudmise.»

Minister lisas, et O'Mahoney ülesanne on partnerite Ühendkuningriigi ja Prantsusmaa koostöö korraldamine.

Patel tegi juulis visiidi Prantsusmaale Calais' sadamasse, et leppida kokku ühise politseiüksuse moodustamises, mis jagaks luureandmeid inimkaubandusvõrkude tegevuse kohta. Teisipäeval sõidab Pariisi immigratsiooniminister Chris Philp.

Siseministeerium on esitanud ametliku palve mereväelt abi saamiseks, aga selle plaani vastaste sõnul võib sõjaväe sekkumine ohlikuks saada ja õiguslikke probleeme tekitada.

Ajalehe Sunday Telegraph teatel on ametnikel kavas hakata kasutama mereväe ja piirivalve aluseid migrantide väinalt üles korjamiseks, et viia nad otse tagasi Põhja-Prantsusmaale.

See nõuab Prantsusmaa osalust, aga lehe andmetel küsib Pariis Londonilt patrullide rahastamiseks 30 miljonit naela (38 miljonit eurot).

Prantsuse valitsus on keeldunud rahast rääkimast, kuid kinnitab, et ühise plaani koostamisega ollakse lõpusirgel.

Prantsuse võimud on alates 1. jaanuarist kinni pidanud vähemalt 810 üle väina Inglismaale teele asutanud migrandi.

Prantsuse siseministeeriumi sõnul on tänavu jaanurist juulini peatatud viis korda rohkem väinaületajaid kui eelmisel aastal samas ajavahemikus.

Briti uudisteagentuuri PA analüüsi põhjal on aga rohkem kui 4100 inimesel õnnestunud tänavu Inglismaale jõuda. Sel laupäeval tuli neid veel 151.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles