Minskis algas uus suurmeeleavaldus (2)

Copy
Meeleavaldajad Minskis, Puškinskaja metroojaama juures.
Meeleavaldajad Minskis, Puškinskaja metroojaama juures. Foto: TASS/Scanpix

Minskis algas täna uus suurmeeleavaldus eelmise nädala presidendivalimiste tulemuste võltsimise ja politsei vägivalla vastu.

Mitu tuhat inimest on kogunenud Minski Puškinskaja metroojaama juurde, meeleavaldusega mälestatakse meeleavalduste mahasurumisel surma saanud 34-aastast Aleksandr Taraikovskit.

Paljud meeleavaldajad kandsid miilitsa vägivallas vigastada saanud meeleavaldajate pilte, loosungeid «Ei vägivallale!» ja «Aitab piinamisest!»

Taraikovski matused toimuvad täna, homseks on Minskisse plaanitud Vabaduse marss.

Surve Aleksandr Lukašenkole kasvab nii tänavatel kui ka Euroopa liidrite poolt, kes plaanivad Valgevenele sanktsioonide kehtestamist.

Eile korraldati Minskis üks seni suuremaid meeleavaldusi, kus nõuti president Lukašenko tagasiastumist ja mõisteti hukka miilitsa vägivald. Erinevalt varasematest päevadest miilits meeleavaldajate vastu eile jõudu ei kasutanud.

Eelmistel päevadel kasutas märulimiilits Minskis ja teistes linnades valimistulemuste võltsimise vastu protestinute vastu pisargaasi, kummikuule ja heligranaate. Rahutuste mahasurumisel sai surma vähemalt kaks ja vigastada sadu inimesi. Miilits pidas kinni vähemalt 6700 protestijat, kellest umbes 2000 on praeguseks vabastatud. Vabastatud inimeste sõnul peksti neid halastamatult, hoiti ebainimlikes tingimustes ja ähvardati.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International mõistis hukka «laialt levinud piinamise ja muu väärkohtlemise Valgevene võimude poolt, kes on otsustanud rahumeelsed protestid iga hinnaga maha suruda». Protestijatega ühinesid ka suurtehaste töö peatanud töölised. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles