Erdoğan: Türgi ei alistu «piraatidele» Vahemerel

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: AP / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kinnitas kolmapäeval, et ei alistu «piraatidele» ning jätkab energiaressursside otsinguid vaidlusaluses Vahemere piirkonnas, seda hoolimata Euroopa Liidu survest otsingud peatada.

Piirkonnas kaua podisenud pinged lahvatasid, kui Türgi saatis Kreeka Kastellorizo saare lähedusse uurimislaeva, mida saatsid sõjalaevad.

Euroopa Liit palus Türgit pühapäeval kohe peatuda, kuid Erdoğani see ei heidutanud.

«Meil on selles osas sada protsenti õigus. Kui anname järele piraatidele, ei suuda me tulevastele põlvedele silma vaadata,» lausus ta Ankaras asuvat uut päikesepaneelide tehast külastades.

«Me ei saa jätta oma lastele riiki, mis ei suuda oma õigusi kaitsta ning millel puudub enesekindlus», lausus Erdoğan.

«Vaidlus Vahemere idaosas ei puuduta vaid õigusi, vaid ka tulevikku...Türgi võitleb oma õiguste eest kuni lõpuni,» lausus ta, seda hoolimata «koloniaalvõimudest» ja ähvardustest.

Erdoğani viimane märkus tundus olema sihitud NATO liitlase Prantsusmaa suunas, kes on Türgiga korduvalt riielnud ning saatis Vahemere idaossa Kreeka toetuseks abijõud.

Oma väljakutsuvatest ütlemistest hoolimata rõhutas Erdoğan taas jätkuva dialoogi vajalikkust.

«Ootame vestluse osalistelt samme pingete vähendamiseks, mis viiksid välja dialoogini,» lausus ta.

Türgi nõustus möödunud kuul Saksa kantsleri Angela Merkeli pealekäimisel andma vaidluse lahendamiseks võimalus läbirääkimistele Kreekaga ning peatas otsuse Kastellorizo juures olevates vetes uurimistegevuse alustamiseks.

Kuid Kreeka kirjutas alla leppele majandusvööndi loomiseks Egiptusega, mis ajas Türgi pahaseks ning Türgi nimetas lepet «tühiseks».

Seejärel saatis Türgi 10. augustil saare juurde seismilise uurimislaeva Oruc Reis, mis tegutseb seal kuni 23. augustini.

Türgi on selles küsimuses järjest enam isolatsiooni jäämas, sest teised regiooni riigid loovad liite, kaasa arvatud Kreeka, Küpros ja Iisrael.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles