Valgevene võimud tühistasid 17 ajakirjaniku akrediteeringu (2)

Copy
Meeleavaldused Valgevenes.
Meeleavaldused Valgevenes. Foto: Sergei Bobylev/Sergei Bobylev/TASS

Valgevene välisministeerium tühistas enne pühapäevaks kavandatud suurmeeleavaldust hulga välismaa väljaannete ajakirjaniku akrediteeringu. 

Valitsuse pressiesindaja Anatoli Glazi sõnul tehti seda riigi terroritõrjeametkonna soovitusel. 

Glaz ei täpsustanud laupäeval, mitu ajakirjanikku akrediteeringust ilma jäi, kuid Valgevene Ajakirjanike Liidu, toimetuste ja sõnumirakenduse Telegram kanalite andmeil on neid vähemalt 17 – Vabadusraadiost, Agence France-Presse'ist, ARD-st, Associated Pressist, Reutersist, Prantsuse rahvusringhäälingust ja Current Time'ist. 

Juulis ähvardas 26 aastat võimul olnud president Aljaksandr Lukašenka välisriikide meediaväljaannete ajakirjanikke riigist väljasaatmisega.

«Ma isegi ei räägi nende kallutatusest; nad kutsuvad üles massimeeleavaldustele,» ütles ta ühel koosolekul. President nõudis, et sellistel juhtudel rakendataks meetmeid. «Pole mingit vajadust oodata valimiskampaania lõppu. Saatke nad välja, kui nad (välismeedia) ei järgi meie riigi seadusi ja kutsuvad rahvast üles maidanidele,» sõnas ta. 

Neljapäeval pidas miilits Minskis kinni umbes 50 ajakirjanikku, kes kajastasid meeleavaldust. Ajakirjanike sõnul nõuti neilt oma telefonide üleandmist ja fotode kustutamist. Keeldujad viidi miilitsajaoskonda. Samuti esitati nende vastu süüdistused meeleavalduste reeglite rikkumise eest. 

Lukašenka on 9. augusti vaidlusalustest valimistest saadik silmitsi pretsedenditute meeleavaldustega. 

Valimiste tulemusi pole tunnistanud ka Euroopa Liit, mis valmistub kehtestama sanktsioone kõrgetele Valgevene ametnikele ning on kutsunud Lukašenkot üles dialoogile opositsiooniga. 

Lukašenko on järeleandmistest keeldunud ja süüdistanud läänt temavastases vandenõus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles