Igor Taro Valgevene kroonika 06.09 (8)

Igor Taro
Copy
Valgevene on uut lehte pööramas.
Valgevene on uut lehte pööramas. Foto: Heleri Kuris

Eile taas üle kogu Valgevene tänavatele kogunenud rohkem kui sada tuhat inimest tõestasid, et protestide jõud pole raugemas.

Minskis hakkas rahvas traditsiooniliselt pühapäeval kell 14 kogunema suurele «Ühtsuse marsile». Tuleb märkida, et selle sündmuse hoog pole nädalatega sugugi raugenud. Nii varasematel nädalatel kui eile saabus Võitjate prospektile president Aljaksandr Lukašenka töörestidentsi lähistele Iseseisvuse palee ette portaali naviny.media hinnangul kuni 200 000 inimest. Eile päeval hindas portaal tut.by osalejate arvuks vähemalt sada tuhat.

Üks märkimisväärne tähelepanek puudutab eile tänavatele toodud loosungeid. Nimelt on nüüd muu hulgas ilmunud ka Venemaa vastased sõnumid, mida varem polnud. Kuna Kremli administratsioon on pärast mõnda aega kestnud neutraalset hoiakut hakanud Valgevene võimudega aktiivsemalt suhtlema, siis pole see inimestele märkamatuks jäänud.

«Kreml on reetnud Valgevene rahva», «Valgevene allaneelamise vastu Moskva poolt», «Iseseisev Valgevene, mitte Minski oblast». Sellest võib järeldada, et Venemaa presidendi Vladimir Putini edasine lävimine Lukašenkaga võib anda sarnase tulemuse, mis oli Ukrainas, kus Moskva-poolne reaktsioonilise võimu toetamine tõi kaasa terava venevastasuse. 

 Üldiselt tundub, et opositsiooni presidendikandidaadi Svjatlana Tsihhanovskaja isik minetab neil protestidel iga päevaga tähtsust ning olulisemaks tõusevad muud põhjused - lisaks ausate valimiste nõudmisele suureneb iga päevaga nende inimeste hulk, kelle jaoks muutub miilitsavägivald isiklikuks asjaks. Nagu olen ühes varasemas loos tähelepanu juhtinud - režiimi reaktsioon annab varsti inimestele protestimiseks uusi põhjuseid ning võimalik, et viib ka mingil hetkel uuele vägivallatasandile.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles