USA survestab Küprost loobuma vetost EL-i Valgevene sanktsioonidele

Copy
Küprose välisminister Nikos Christodoulides ja USA välisministeeriumi tippametniku David Hale kohtumine paar päeva tagasi.
Küprose välisminister Nikos Christodoulides ja USA välisministeeriumi tippametniku David Hale kohtumine paar päeva tagasi. Foto: Christos Avraamides/PIO/via REUTERS

USA püüab mõjutada Küprost loobuma vetost sanktsioonidele, mis Euroopa Liit (EL) kavandab Valgevene võimude karistamiseks, ütles Ühendriikide ametnik teisipäeval.

EL on koostanud nimekirja umbes 40 isikust, kellele tahetakse kehtestada sanktsioonid 9. augusti presidendivalimiste võltsimise või president Aleksander Lukašenka vastaste meeleavaldajate mahasurumise eest.

EL-i meetmed nõuavad kõigi 27 liikmesriigi üksmeelset heakskiitu, Küpros on aga keeldunud oma häält andmast ja nõuab EL-ilt sanktsioone Türgile gaasipuurimistööde eest Vahemere idaosas Küprose vetes.

Küprose seisukohta on kritiseerinud mõned EL-i riigid, kelle väitel tähendab see Lukašenka kaitsmist ja sanktsioonidega viivitamine nurjab plaani anda lääneriikide ühine vastus Valgevene režiimile.

USA välisministeeriumi Euroopa asjade kõrge ametnik George Kent ütles, et Washington on sanktsioonide asjus Küprosega vestelnud ja ärgitanud teda meelt muutma.

«Me kannustasime neid konsensusega ühinema, et EL saaks edasi liikuda, et ühesuguste seisukohtadega riikidel oleks ühine lähenemine,» ütles Kent Brüsselis viibides.

Esmaspäevasel EL-i välisministrite kohtumisel ei suudetud ummikust jagu saada. Sellega teevad nüüd katset riigipead ja valitsusjuhid, kelle kohtumine on kavas järgmisel nädalal.

Washington on sanktsioonideks valmis, kuid tahaks neid EL-iga kooskõlastada.

«Esialgne plaan oli üritada sel nädalal midagi paralleelselt välja kuulutada. Me ootame Euroopa liidritelt selgust, kas nad suudavad otsuse langetada,» ütles Kent.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles