CTV: Kanada saatis välja neli Vene diplomaati

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada lipp
Kanada lipp Foto: SCANPIX

Kanada saatis riigist välja neli Venemaa saatkonna töötajat, keda CTV Newsi andmetel kahtlustati spionaažis.

Telejaam avalikustas kaks väljasaadetut: sõjaväeatašee abi alampolkovnik Dmitri Fedortšatenko ja atašee Konstantin Kolpakov.

Kanada endise vastuluureülema Geoffrey O’Briani sõnul töötas Fedortšatenko tõenäoliselt GRU ehk Vene sõjaväeluure heaks.

The Globe and Mail kirjutas, et lisaks Fedortšatenkole ja Kolpakovile saateti kodumaale tagasi Mihhail Nikoforov.

Venemaa saatkonna pressiteenistus kinnitas aga, et esinduse töötajate lahkumine pole seotud spionaažisüüdistustega, vaid nende töötähtaja lõppemisega.

The Globe and Mail nimetas neljanda nimena Tatjana Steklovat, kuid tema lahkumist ei kommenteerinud suursaatkond mitte mingil moel.

Ajalehe Vancouver Sun kirjutab viitega uudisteagentuurile Postmedia News, et Kolpakov lahkus riigist 25. detsembril 2011, kuna tema komandeering lõppes.

Kanada välisministri John Bairdi sõnul ei saa praegu kommentaare jagada, kuna jutt käib rahvuslikust julgeolekust. Ka pole juhtunut kommenteerinud Moskva.

Jaanuaris võeti Kanadas Halifaxis kinni mereväe nooremleitnant Jeffrey Paul Delisle’i (40), keda kahtlustatakse Venemaa kasuks nuhkimises. Uurijate andmetel andis ta 2007. aasta juulis Vene esindajale üle salajasi andmeid. Politsei ametlike väidete järgi ei ohusta need Kanada julgeolekut.

CTV Ottawa büroo juhi Robert Fife’i sõnul on nelja Vene diplomaadi koju saatmine osa skandaalist, mis tuli ilmsiks varem sel nädalal.

Allikad rääkisid CTV Newsile, et Kanada pisendab Venemaa rolli, vähemalt avalikult, et vältida «vorst vorsti vastu» olukorda, kus Venemaa saadaks omakorda riigist välja Kanada diplomaate.

Kanada ei taha rikkuda ära suhteid Venemaaga, kuhu peaminister Stephen Harper sel aastal sõitma peaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles