Palestiinlased loodavad Bideni administratsioonilt positiivset rolli

Copy
Ameerika Ühendriikide presidendiks valitud Joe Biden.
Ameerika Ühendriikide presidendiks valitud Joe Biden. Foto: Adam Schultz/Zumapress.com/Scanpix

Palestiina Omavalitsus ja Araabia Liiga märkisid pühapäeval, et loodavad USA uuelt administratsioonilt Joe Bideni juhtimisel positiivset rolli iseseisva Palestiina riigi loomise suunas.

Palestiina president Mahmud Abbas ja Kairos baseeruva Araabia Liiga eesistuja Ahmed Aboul Gheit pidasid Egiptuse pealinnas läbirääkimisi Iisraeli-Palestiina konflikti üle USA presidendivalimiste kontekstis.

Nad avaldasid lootust, et USA taastab ühes uue administratsiooniga aktiivsema ja positiivsema rolli lahenduse leidmisel ja Palestiina riigi loomisel, on öeldud ühisavalduses. Abbas on kutsunud Bidenit üles korrigeerima palestiinlaste ja Washingtoni suhteid, mis varisesid kokku president Donald Trumpi ametiajal. 

Palestiina Omavalitsus katkestas suhted Trumpi administratsiooniga, süüdistades seda räiges Iisraeli-meelsuses. 

Trump omalt poolt peatas ÜRO palestiina pagulasameti (UNRWA) rahastamise. Ta tunnustas ka Jeruusalemma, kaasa arvatud selle annekteeritud idasektorit Iisraeli jagamatu pealinnana ja viis sinna üle Ühendriikide saatkonna. 

Trump hoidus kritiseerimast juudiasunduste rajamist okupeeritud Läänekaldale, pöörates pea peale USA kümnenditepikkuse poliitika, mille kohaselt on asunduste laiendamine takistuseks rahule. 

Jaanuaris avalikustas ta vastuolulise Lähis-ida rahukava, mille palestiinlased viivitamatult tagasi lükkasid. Abbas on piirkonnas ringreisil, et palestiinlastele toetust otsida. 

Varem pühapäeval kohtus ta Jordaania kuninga Abdullah II-ga ning peab esmaspäeval  kõnelusi  Egiptuse presidendi Abdel Fattah al-Sisiga. 

Kuningas kordas kohtumisel Jordaania Punase mere kuurordis Aqabas üleskutset kahe-riigi lahenduseks Iisraeli ja palestiinlaste vahel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles