WHO juht: vaesed riigid tallatakse vaktsiinirallis jalge alla (9)

Copy
Üks suuremaid favelasid Ladina-Ameerikas, Brasiilias.
Üks suuremaid favelasid Ladina-Ameerikas, Brasiilias. Foto: Fabio Teixeira/ZUMAPRESS.com

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) juht hoiatas reedel, et on oht, et kui jõukamad riigid Covid-19 vaktsiine laiali hakkavad jagama siis vaesed riigid «tallatakse jalge alla».

Rääkides ÜRO virtuaalsel tippkohtumisel pandeemiast, ütles WHO peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus, et maailm näeb pärast pea aastast koroonakriisi  «tunneli lõpus valgust».

«Aga lubage mul väljenduda selgelt. Me ei saa kiita heaks maailma, kus rikkad ja võimsad tormijooksul vaktsiinile vaestest ja marginaliseeritutest üle trambivad,» ütles Tedros. «See on üleilmne kriis ja ka selle lahendusi tuleks jagada üleilmsete avalike hüvedena. Mitte kui eraviisilist kaupa, mis suurendab ebavõrdsust ning muutub järjekordseks põhjuseks, miks mõned inimesed maha jäävad,» ütles ta.

Ta hoiatas, et maailmal on ka palju teisi väljakutseid, öeldes: «Vaesuse, ega nälja vastast vaktsiini pole. Pole vaktsiini ebaõigluse vastu. Pole vaktsiini kliimamuutuste vastu.»

Suurbritanniast sai maalima esimene riik, kes kiitis heaks Covid-19 vaktsiini kasutamise. Peatselt järgnevad ilmselt USA ja teised riigid ning alustatakse massilise vaktsineerimisega.

ÜRO toel loodi COVAXi konsortsium, mis peaks jagama vaktsiini võrdselt üle kogu maailma. USA on pakkumisest keeldunud, president Donald Trump ründas Tedrost ning algatades USA lahkumise WHO-st, kuid valitud president Joe Biden plaanib USA ÜRO allorganisatsiooni liikmeks edasi jätta.

Tedros, Etioopia arst ja diplomaat, kiitis riike, kes jagavad vaktsiini, koroonateste ja ravi tasuta, kuid esitas küsimuse, miks ei tehta sama ka selliste haigustega nagu vähk, tuberkuloos või HIV/AIDS ning emade tervis.

«Pandeemia vaid rõhutab seda, miks üleilmne tervise eest hoolitsemine on nii oluline,» lisas ta.

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles