Leedu president kinnitas uue valitsuse

BNS
Copy
Leedu uus peaminister Ingrida Šimonytė.
Leedu uus peaminister Ingrida Šimonytė. Foto: AFP / Scanpix

Leedu president Gitanas Nausėda kinnitas täna oma dekreediga uue valitsuse eesotsas peaminister Ingrida Šimonytėga.

Valitsuses on üheksa liiget erakonnast Isamaaliit - Leedu Kristlikud Demokraadid, kolm Vabaduserakonnast ja kaks Liberaalsest liikumisest.

Rahandusministriks saab Gintarė Skaistė, kaitseministriks Arvydas Anušauskas, siseministriks Agnė Bilotaitė, tervishoiuministriks Arūnas Dulkis ja välisministriks Gabrielijus Landsbergis.

Sotsiaalministriks saab Monika Navickienė, haridus-, teadus- ja spordiministriks Jurgita Šiugždinienė, energeetikaministriks Dainius Kreivys, põllumajandusministriks Kęstutis Navickas ja majandusministriks Aušrinė Armonaitė.

Justiitsministri portfelli saab Evelina Dobrovolska, transpordiministriks kinnitati Marius Skuodis, keskonnaministriks Simonas Gentvilas ja kultuuriministriks Simonas Kairys. 

Nausėda nimetas uue valitsuse programmi ambitsioonikaks: «See on tõepoolest ambitsioonikas, vastab neile küsimustele, mida ma tõstatan üleüldise heaoluriigi eesmärkidena. Ministrikandidaatidega tuli üksjagu vaielda ja ma võin kindlalt öelda, et paljudel juhtudel meie eesmärgid, seisukohad ja strateegiad langevad kokku, mistõttu ma loodan tihedale koostööle ka edaspidi.» 

Šimonytė lootis, et seim arutab valitsusprogrammi lähiajal ja uus valitsus saab töö kallale asuda. 

«Praegu on ilmselt peamõjuriks aeg, pidades silmas olukorda Covidiga ja vajadust kinnitada tuleva aasta riigi- ja muud eelarved, et me saaks uue aastaga ladusalt alustada. Otsustamiseks on valitsusel aega vähe,» rõhutas ta. 

Nausėda sõnul on tähtsad kõik ministeeriumid, kuid suurimat tähelepanu pööratakse haridus-, kultuuri- majandus- ja sotsiaalvaldkonnale.

Ta rõhutas, et ministrid vastavad tema kogemuse-, kvalifikatsiooni-, korralikkuse ja mainenõudmistele.

President kiitis samuti valitsusprogrammis kätkevat püüdu parandada haridussüsteemi olukorda.

«Olemuslilult, mitte kosmeetiliste meetmetega, vaid täiesti selgete ja ühiskonnale arusaadavate lahendustega, et saavutada rahvuslik üksmeel. Seepärast loodan tihedale koostööle ministeeriumite juhtidega, arvan, et me säilitame selle sideme kogu volituste aja, sest (...) minu esimesed kohtumised kandidaatidega olid väga konstruktiivsed ja asjalikud,» ütles riigipea.  

Valitsus asub tööle, kui seim selle programmi kinnitab ja ministrid ametivande annavad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles