USA president lükkas tagasi kongressi kaitse-eelarve

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Reuters / Scanpix

USA president Donald Trump vetostas kolmapäeval kongressi heakskiidu saanud kaitse-eelarve nimetades seda muu hulgaks kingutuseks Venemaale ja Hiinale, edastasid meediakanalid.

Ühtlasi taunis Trump eelarvega liidetud sõjaväebaaside ümbernimetamise kava. Trump kritiseeris plaani teravalt juba suvel ja lubas ülemöödunud nädalal selle kindlasti vetostada.

«Eelarveseadus ei sisalda kriitilisi riiklikke julgeolekumeetmeid, vaid hoopis sätteid, mis ei austa meie veterane ega meie sõjaväe ajalugu ja on vastuolus minu administratsiooni jõupingutustega viia Ameerika esikohale julgeoleku- ja välispoliitikas,» sõnas Trump.

Eelarve sai piisavalt suure häälteenamusega nii senati ja ka esindajatekoja heakskiidu.

Kaitse-eelarve seadus seab Trumpi ebameeldivasse olukorda mitmel rindel. 

See nõuab muu hulgas, et president kehtestaks Türgile Vene raketisüsteemide S-400 ostmise eest sanktsioonid, kuigi Trump on seda seni tõrkunud tegemast. 

Seadus pikendab ka sanktsioone, mis on seotud Venemaad Euroopaga ühendava vaidlusaluse gaasijuhtme Nord Stream 2 ehitusega.

«Ma vetostan kaitse-eelarve seaduse, kui sinna jääb sisse Elizabeth «Pocahontas» Warreni aetud muudatus, mis toob kaasa Fort Bragg, Fort Robert E. Lee ja veel mitme sõjaväebaasi ümbernimetamise (pluss teised halvad asjad!)» kirjutas Trump sotsiaalmeedias juba juulikuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles