USA justiitsministri kandidaat lubab Kapitooliumi ründajad vastutusele võtta (2)

Copy
USA justiitsministri kandidaat Merrick Garland.
USA justiitsministri kandidaat Merrick Garland. Foto: Reuters/ScanPix

USA presidendi Joe Bideni justiitsministri kandidaat Merrick Garland lubas laupäeval depolitiseerida justiitsministeeriumi ja võtta vastutusele Kapitooliumi rünnanud Donald Trumpi toetajad. 

Esmaspäeval ja teisipäeval senatis toimuval kuulamisel märgib föderaalse apellatsioonikohtu kohtunik Garland, et soovib eemaldada ministeeriumist Trumpi võimuajast jäänud poliitilise sekkumise. 

Ametisse nimetamisel lubas Garland taastada «poliitika, mis kaitseb justiitsministeeriumi sõltumatust erakondliku mõju eest õiguskaitseorganitele ja reguleerida rangelt suhtlust Valge Majaga».

Ka endine justiitsminister William Barr püüdis näidata end sõltumatuna ja poliitilisest survest vabana. Kuid demokraadid süüdistasid Barri sageli tegutsemises rohkem Trumpi ihuadvokaadina kui ministrina. 

Barr pani ameti maha detsembri lõpus, olles eelnevalt öelnud, et ta ei ole tuvastanud mingeid tõendeid ulatuslikust valimispettusest, mis võinuks lõpptulemust muuta. 

Oma ettevalmistatud märkustes ütleb Garland, kelle vabariiklased jätsid 2016. aastal ilma kohast ülemkohtus, et ministeerium üheks prioriteediks saavad kodanikuõigused.  Ta rõhutab vajadust kaitsta kõigi ameeriklaste ja eelkõige kõige haavatumate õigusi. 

Garland lubab kõrgendatud tähelepanu ka siseriiklikule terrorismile ja kasvavale äärmusluse ohule.

Justiitsministeerium on seni esitanud süüdistuse föderaalkuriteos enam kui 200 inimesele seoses Kapitooliumi ründamisega 6. jaanuaril. Teiste seas ka radik

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles