Chávez ei usu suhete paranemist USAga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hugo Chávez.
Hugo Chávez. Foto: Reuters / Scanpix

Venezuela vasakpoolse riigipea Hugo Cháveze sõnul on vähetõenäoline, et Ühendriikide uus president Barack Obama tooks suhetes Ladina-Ameerika riikidega kaasa muutuse.


«Me oleme õnnelikud, et selle presidendi valitsus, kes tõi endaga kaasa terrori ja vägivalla, on läinud,» ütles Chávez, viidates ametist lahkunud presidendile George W. Bushile, vahendas AFP.

Chávez ütles Venezuela idaosas asuvas Barcelonas peetud kõnes, et tal ei kavatse oma vasakpoolset revolutsiooni lõpetada.

«Kellelgi pole mingeid illusioone. Me räägime Põhja-Ameerika impeeriumist,» lisas Chávez, kelle sõnul puudub tal usk suhete paranemisse uue presidendi ajal.

«Loodetavasti toob uus president endaga kaasa tõelise muutuse suhetes kolmanda maailma riikidega,» arutles Chávez, kelle hinnangul peaksid need suhted tuginema suveräänsusel ja inimeste vabaduste austamisel.

Teised Ladina-Ameerika riigipead olid küll pisut positiivsemalt meelestatud, kuid paljud neist ei pidanud suuri muutusi samuti võimalikuks. Kõige kriitilisemad olid Boliivia ja Ecuadori vasakpoolsed valitsused, kes on varem USAd süüdistanud valitsusvastaste protestide toetamises.

Kuuba kommunistliku partei ajalehe Granma teatel on kätte jõudnud aeg, kui Obama peab hakkama täitma oma valimiskampaania ajal antud lubadusi.

Mehhiko president Felipe Calderón rõhutas kahe riigi vahelisi häid suhteid ja soovis uuele riigipeale suurt edu. Samuti avaldas Calderon veendumust, et Obama teeb jõupingutusi ülemaailmsest finantskriisist üle saamiseks.

Costa Rica president Oscar Arias nimetas Ühendriike «rahu, tolerantsi, vabaduse ja demokraatia oaasiks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles