ÜLEVAADE Iidne armeenlaste kirik võib langeda kultuurisõja roaks

Margus Parts
, toimetaja
Copy
7. sajandist pärit Vankasari kirik asub Ağdami linna lähistel Mägi-Karabahhis.
7. sajandist pärit Vankasari kirik asub Ağdami linna lähistel Mägi-Karabahhis. Foto: Vahag851 / Wikimedia Commons

Läinud sügisel peetud sõja järel Aserbaidžaani kontrolli alla läinud Mägi-Karabahhi territooriumil asuvat iidset armeenlaste kirikut ähvardab lammutamine, selgub satelliidipiltidelt.

Ühingu Caucasus Heritage Watch 19. aprillil Twitteris jagatud satelliidifotod näitavad mitut sõidukit, mis on pargitud Aserbaidžaani Ağdami regioonis asuva Vankasari kiriku juurde. Kuigi kujutised ei ole kuigi selged, tekitavad need muret, et kirikut võib oodata sama saatus, mis on juba tabanud teisi piirkonna armeenlaste mälestusmärke.

Cornelli ülikooli aseprofessor Lori Hatšadourian ütles RFE/RLile, et Vankasari kiriku juures paistab 16. aprillil võetud satelliidipiltide järgi seisvat üks veok, mille pikkus on umbes 8,6 meetrit. Tegu on palju suuremate gabariitidega masinaga kui tavalised sõidukid ja see paistab viitavat rasketehnika kohalolule.

Lisaks asub piltide järgi kiriku kõrval veel mitu sõidukit, samuti ajutine ristkülikukujuline umbes 18 meetri pikkune ja kaheksa meetri laiune struktuur, mis võib olla telk või varjualune. Pole selge, mis on nende eesmärk.

Armeenia-Ameerika uurija Simon Maghakjan loodab, et satellitpiltidel näha olevad objektid on lihtsalt sõjaväesõidukid, mis mehitavad eelposti.

Kuid Aserbaidžaani hiljutised avaldused, mis puudutavad lähedal asuvat Tigranakerti arheoloogilist mälestist, annavad alust mureks, et Vankasari kiriku piirkonnas võib olla alanud suurem kultuurimälestiste hävitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles