Kriitikud süüdistavad Netanyahut sõjategevuse oma huvides kasutamises

Postimees
Copy
Palestiinlased kandmas eile Gazas Iisraeli õhurünnakus purunenud hoone rusudest välja vigastatud meest.
Palestiinlased kandmas eile Gazas Iisraeli õhurünnakus purunenud hoone rusudest välja vigastatud meest. Foto: MOHAMMED ABED / AFP / SCANPIX

Hoolimata rahvusvahelistest pingutustest näib lootus Iisraeli ja Palestiina vaenutegevuse seiskumiseks napp, eriti arvestades, et rünnakuid jätkata lubanud Iisraeli peaministrile Benjamin Netanyahule pakub see šansi võimul püsida.

Samal ajal kui ÜRO peasekretär António Guterres kutsus eile Iisraeli-Palestiina vägivalda viivitamatult lõpetama ja hoiatas ÜRO Julgeolekunõukogu kohtumisel, et võitluse kestmine vallandab piirkonnas ohjeldamatu kriisi, lubas Netanyahu telepöördumises jätkata nüüdseks nädal aega kestnud pommirünnakuid Gaza sektorit kontrolliva palestiinlaste äärmusrühmituse Hamas vastu.

«Meie kampaania terroriorganisatsiooni vastu jätkub täie jõuga. Me tegutseme praegu ja nii kaua kui vaja, et taastada teie, Iisraeli kodanike jaoks rahu ja vaikus. See võtab aega,» vahendas Sky News tema sõnu.

Sellele eelnes senise konflikti veriseim päev: Gazas sai Iisraeli rünnakutes eile surma 42 palestiinlast. Kokku on seal hukkunud 190 inimest ja Iisraelis kümme.

Iisraeli teatel ründasid nad eelnenud ööpäevaga enam kui 90 sihtmärki Gazas, sealhulgas Hamasi poliitilise tiiva kohaliku liidri Yahya al-Sinwari kodu ning hävitasid kõrghoone, kus asusid uudisteagentuuri AP ja uudistekanali Al Jazeera ruumid – maja pommitamist õigustas Iisrael väitega, et seal asusid ka Hamasi luurajate kontorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles