ülevaade Fantoomdokument soovitab Bosnia naabrite vahel laiali jagada (2)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
ELi suursaadik Bosnia ja Hertsegoviinas Johann Sattler pildistab 9. mail, Euroopa päeval Bosnia ja ELi lipuvärvides kaunistatud Sarajevo raekoda. Mitteametlik aruteludokument väitis, et Bosnial pole lootustki ELi pääseda ning tulevane nuditud moslemite riik võiks hoopis otsustada partnerluse kasuks Türgiga. 
ELi suursaadik Bosnia ja Hertsegoviinas Johann Sattler pildistab 9. mail, Euroopa päeval Bosnia ja ELi lipuvärvides kaunistatud Sarajevo raekoda. Mitteametlik aruteludokument väitis, et Bosnial pole lootustki ELi pääseda ning tulevane nuditud moslemite riik võiks hoopis otsustada partnerluse kasuks Türgiga. Foto: ELVIS BARUKCIC/AFP/Scanpix

Brüsselis ringleb dokument, mis pakub välja visiooni Balkanil piiride ümber joonistamisest rahvuse alusel ning selle käigus Bosnia ja Hertsegoviina riigi kaardilt kadumisest, kuid keegi end plaani autoriks ei tunnista.

Kõlakad mitteametliku aruteludokumendi olemasolust läksid liikvele läinud kuul, kui Bosnia ja Hertsegoviina veebiportaal Politicki kirjutas Sloveenia diplomaatilisele allikale toetudes, et riigi peaminister Janez Janša andis veebruari lõpus või märtsi alguses Euroopa Ülemkogu eesistujale Charles Michelile üle ettepanekud muudatuste kohta, mida on tarvis n-ö Jugoslaavia lagunemise lõpule viimiseks.

Väidetavalt olla Sloveenia valitsusjuht kinnitanud, et endise Jugoslaavia piiride kohendamine on üks riigi prioriteete 1. juulil algaval Euroopa Liidu eesistumise perioodil.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles