Putin kiitis Venemaa ja Valgevene lähenemist teineteisele (4)

Copy
Aljaksandr Lukašenka ja Vladimir Putini kohtumine.
Aljaksandr Lukašenka ja Vladimir Putini kohtumine. Foto: TASS/Scanpix

Vene president Vladimir Putin kiitis reedesel kohtumisel Valgevene autoritaarse juhi Aljaksandr Lukašenkaga lähemaid suhteid kahe riigi vahel.

«Me oleme ehitamas liitriiki,» ütles Putin Lukašenkale Šotsis peetavate kõneluste algul. «Me liigume selles suunas kindlal sammul, see töö on andnud meie kodanike jaoks juba konkreetseid tulemusi.»

Vaatlejad jälgivad pingsalt, kui kaugele Venemaa Lukašenko režiimi toetamisel läheb pärast seda, kui Valgevene saatis hävitajad Ryanairi reisilennukit ümber suunama ja vahistas selle pardal olnud opositsioonilise ajakirjaniku.

Pärast Ryanairi lennuga juhtunut kutsus Euroopa Liit ühenduse territooriumil baseeruvaid lennufirmasid üles vältima Valgevene õhuruumi ja lubas uusi sanktsioone Lukašenko ja režiimi kõrgete ametnike suhtes.

Putin tervitas Lukašenkat soojalt Venemaa Musta mere kuurordis Sotšis, öeldes, et on temaga kohtumise üle väga rõõmus ning kutsus Valgevene liidrit üheskoos ujuma.

Lukašenko kurtis, et Lääs üritab Valgevenes rahutusi õhutada.

«Hetkel püütakse kõigutada paati, et saavutada augusti tase,» ütles Lukašenko, viidates mullustele meeleavaldustele Valgevene vaidlusaluste presidendivalimiste järel.

«On selge, mida need Lääne sõbrad meilt tahavad,» rääkis ta.

Lukašenka oli haaranud kaasa ka portfelli, öeldes, et tahab näidata Putinile «mõnigaid dokumente», mis on seotud Ryanairi intsidendiga ning tänas teda toetuse eest vastasseisus Läänega.

Hoolikalt valitud sõnastuses, ütles ajakirjanike poole pöördunud Putin, et kui 2013. aastal lennuk tollase Boliivia presidendi Evo Moralesega maanduma sunniti, oli Läänes vähe protestijaid.

«President toimetati lennukist välja ja ei midagi, vaikus,» lausus Putin.

Moskvast startinud lennuk Moralesega pardal suunati ümber ja hoiti Viinis tunde kinni seoses kahtlusega, et selle pardal oli USA vilepuhuja Edward Snowden.

Putin ja Lukašenka on kohtunud regulaarselt alates augustist, kui Valgevenes puhkesid pärast vaidlusaluseid presidendivalimisi ajaloolised protestid Lukašenka pea kolm kümnendit väldanud valitsemise vastu.

66-aastane Lukašenka surus oma oponendid julmalt maha ning on Lääne hukkamõistu taustal otsinud üha enam toetust Putinilt.

Valgevene rahutuste ajal hukkus mitu inimest, tuhanded peeti kinni ning sajad on teatanud piinamistest vanglates.

Pühapäevane lennuki ümbersuunamine kujutas endast dramaatilist eskaleerumist suhetes Valgevene ja EL-i vahel, mis süüdistab Minskit sisuliselt Euroopa lennuki kaaperdamises, et vahistada opositsiooniaktivist Raman Pratasevitš.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles