KOMMENTAAR Aimar Ventsel: Venemaa suhtub Arktikasse paranoiliselt

Aimar Ventsel
, etnoloog
Copy
Venemaa sõdurid märtsis Murmanski oblastis Lovozeros õppustel harjutamas tegutsemist arktilises kliimas. 
Venemaa sõdurid märtsis Murmanski oblastis Lovozeros õppustel harjutamas tegutsemist arktilises kliimas. Foto: Lev Fedossejev/TASS/Scanpox

Arktika on Venemaale tähtis geopoliitiliselt ja majanduslikult, kuid millegipärast ignoreeritakse tõsiasja, et põhjala on väga tähtis ka Venemaa kui riigi identiteedile. Võib öelda, et Arktikal on Venemaale sümboolne tähendus.

2013. aasta oktoobris kirjutas Moskva kõrgema majanduskooli politoloogiaprofessor, ajakirjanik ja publitsist Sergei Medvedev Facebookis, et Venemaa ei oska Arktikaga midagi teha. Ta soovitas enne Venemaa Arktika ökoloogia lõplikku ära rikkumist anda Venemaa arktilised territooriumid rahvusvahelise kontrolli alla ja keelata seal arendada suuremahulist tööstust.

Kommentaar sai palju tähelepanu, seda tsiteerisid üleriigilised ja ka kohalikud ajalehed. Skandaal läks nii suureks, et Venemaa Liberaaldemokraatliku Partei juht Vladimir Žirinovski nõudis «venevastaste teaduste professori» Medvedevi vallandamist ja keelata tema saade telejaamas Kultura.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles