Talibani väitel tagab islamisüsteem Afganistanis rahu ja naiste õigused (1)

Copy
Talibani delegaadid kõnelustel Afganistani valitsuse esindajatega Kataris 2020. aasta septembris.
Talibani delegaadid kõnelustel Afganistani valitsuse esindajatega Kataris 2020. aasta septembris. Foto: IBRAHEEM AL OMARI / REUTERS / Scanpix

Afganistani islamiliikumine Taliban teatas pühapäeval, et jääb rahukõnelustele pühendunuks, kuid ainus tee sõja lõpetamiseks on tõelisel islamil põhinev valitsemissüsteem, mis tagab ka naiste õigused.

Kõnelused mässuliste ja Afganistani valitsuse vahel on olnud juba kuid takerdunud ning alates maist, mil USA väed hakkasid lõplikult lahkuma, on üle riigi puhkenud vägivald.

Kardetakse, et Talibani võimule naasmise puhul kehtestatakse karmid islamiseadused, mis keelavad tütarlastel koolis käia ning rasketes kuritegudes, näiteks abielurikkumises, süüdistatud naised visatakse staadionitel kividega surnuks.

Vaatamata vägivalla kasvule kinnitas Talibani kaasasutaja ja juhi asetäitja mulla Abdul Ghani Baradar pühapäeval, et rühmitus on rahukõnelustele pühendunud.

«Meie osalus rahukõnelustel... näitab selgesti, et me usume küsimuste lahendamist (vastastikuse) mõistmise abil,» seisab Baradari avalduses.

Ta lisas, et ainus tee konflikti lõpetamiseks on kehtestada kõigi välisjõudude lahkumise järel islamisüsteem.

Baradar kinnitas, et selle süsteemi puhul on vastavalt kuulsusrikkale islamiusule ja afgaanide traditsioonidele kaitstud kõigi afgaanide, sealhulgas naiste õigused.

Paljud kardavad siiski, et Talibani tõlgendus õigustest läheb vastuollu Afganistani ühiskonnas alates 2001. aastast toimunud muutustega.

USA luureraport kinnitas mais, et edusammud, mida viimase kahe aastakümnega on naiste õiguste alal saavutatud, pööratakse tagasi niipea, kui mässulised naasevad võimule.

Samal ajal kui USA väed pingutavad, et 11. septembriks Afganistanist lõplikult lahkuda, peab Taliban Afganistani valitsusvägedega lahinguid ja on teatanud juba 40 piirkonna tagasivallutamisest.

Hirmu ja ebakindluse tõttu püüavad paljud afgaanid riigist lahkuda, teiste seas tuhanded mehed ja naised, kes kardavad kättemaksu, sest nad töötasid välisvägede heaks.

Baradar kutsus afgaani noori kodumaalt mitte lahkuma. Tema sõnul tagab Taliban, et vähemustel, humanitaarorganisatsioonidel ja diplomaatidel ei ole vaja midagi karta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles