Küberluurevahendite müük Liibüale ja Egiptusele tõi Prantsusmaal süüdistused

Copy
Liibüa diktaator Muammar Gaddafi ja Prantsuse president Nicolas Sarkozy 2007. aastal kohtumisel Pariisis.
Liibüa diktaator Muammar Gaddafi ja Prantsuse president Nicolas Sarkozy 2007. aastal kohtumisel Pariisis. Foto: POOL / Reuters / SCANPIX

Prantsuse prokurörid esitasid süüdistuse kahe ettevõtte neljale juhile, keda kahtlustatakse Liibüa endise diktaatori Muammar Gaddafi ja Egiptuse võimude abistamises opositsioonitegelaste järele luuramises, teatasid õiguskaitsjad teisipäeval.

Ettevõtte Amesys endine juht Philippe Vannier sai eelmisel nädalal süüdistuse kaasosaluses piinamises, kinnitasid nii Rahvusvaheline Inimõiguste Föderatsioon (FIDH) kui ka justiitsallikad.

Nexa Technologies juht Olivier Bohbot ja veel kaks juhtivtöötajat said aga süüdistuse seoses kaasosalusega piinamises ja inimeste sunniviisilises kadumises.

Ettevõtteid kahtlustatakse interneti jälgimisseadmete müügis vastavalt Liibüale ja Egiptusele, kus seda kasutati režiimi kriitikute mahasurumiseks.

«See on märkimisväärne samm, mis näitab seda, mida meie igapäevaselt näeme – seoseid nende jälitusettevõtete tegevuse ja inimõiguste rikkumiste vahel,» märkisid FIDHi esindajad Clémence Bectarte ja Patrick Baudouin.

Wall Street Journal kirjutas, et Amesys varustas Gaddafi valitsust interneti andmepakettide põhjaliku kontrolli tehnoloogiaga (Deep Packet Inspection), mis võimaldas salaja internetisõnumeid jälgida.

Amesys sõlmis Liibüaga sidemed, kui see püüdis Läänega suhteid parandada ning Muammar Gaddafi kohtus Pariisis toonase Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozyga.

Prantsuse kohtunikud kuulasid aastatel 2013–2015 üle vähemalt kuus spioonide väidetavat ohvrit, kes esitasid ühishagi.

2017. aastal koondus tähelepanu Nexale, keda süüdistatakse Amesyse uuendatud tarkvara Cerebro vahendamises Egiptuse presidendile Abdel Fattah al-Sisile, kes sai sellega võimaluse reaalajas oponentide sõnumeid ja kõnesid jälgida.

FIDHi sõnul tegeletakse ka sarnase tehnoloogiamüügi uurimisega Saudi Araabiale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles