Ukraina president: Nord Stream 2 on ohtlik geopoliitiline relv (1)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: EPA/Scanpix

Ukraina näeb peagi valmivas Vene gaasijuhtmes Nord Stream 2, mis transpordib gaasi Euroopasse, ohtlikku geopliitilist relva," ütles pühapäeval president Volodõmõr Zelenskõi.

«Me näeme seda projekti eranditult läbi julgeolekuprisma ja peame seda Kremli ohtlikuks geopoliitiliseks relvaks,» lausus Zelenskõi ühisel pressikonverentsil Saksa liidukantsleri Angela Merkeliga.

Gaasijuhtme ehitamise vastu on ka Poola ja Balti riigid. Merkel leidis, et Venemaa ei peaks oma peagi Nord Stream 2 kaudu Ukrainast mööduvat gaasi relvana kasutama.

12 miljardit dollarit maksev gaasitoru kulgeb Läänemere põhjast ja peaks kahekordistama Saksamaale jõudva Vene maagaasi hulka. Torujuhe ei lähe läbi Ukraina, võttes Kiievilt võimaluse saada gaasi transiiditasu.

«Me oleme nõus ameeriklastega, et seda gaasi ei peaks geopoliitiise relvana kasutama, ning see taandub küsimusele, kas transiidilepingut Ukrainaga pikendatakse,» tõdes ta, viidates 2024. aastal lõppevale Moskva kokkuleppele Ukrainaga.

Zelenskõi lisas, et pärast torujuhtme valmimist kannatab selle peamiste ohtude «all Ukraina», kuid torujuhe on ohtlik ka «kogu Euroopale».

Torujuhe «on kasulik Vene Föderatsioonile,» ütles Zelenskõi.

«Asi taandub sellele, kas transiidilepingut Ukrainaga pikendatakse ja mida varem, seda parem,» ütles Merkel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles