EL: NATO riigid on kohustatud afgaane vastu võtma

Copy
Riigist lahkumisele lootvad Afganistani elanikud Kabuli lennujaama juures.
Riigist lahkumisele lootvad Afganistani elanikud Kabuli lennujaama juures. Foto: Reuters/ScanPix

Afganistanis NATO missioonil osalenud riikidel on kohustused Talibani võimuletulekuga ohtu sattunud afgaanide ees ja nad tuleks põgenikena vastu võtta, ütles neljapäeval Euroopa Komisjon.

Euroopa Liidu sõnum on selline, et me oleme teisipäeval kukkuvast evakuatsiooni lõpptähtajast hoolimata kohustatud aitama neid, kes on Afganistanis kõige suuremas ohus, ütles EK pressiesindaja.

Euroopa muret afgaanide põgeniketulva pärast näitab seegi, et EL-i eesistuja Sloveenia eestvõttel peetakse teisipäeval Brüsselis ühenduse siseministrite kriisikohtumine fookusega Afganistanil.

EL töötab välja kõikehõlmavat lähenemist Afganistani probleemile, ütles komisjoni pressiesindaja Christian Wigand.

Muu hulgas on kavas kasutada olemasolevat EL-i, USA, Kanada ja ÜRO ümberasustamisfoorumit tagamaks afgaanide vastuvõtmise lubadusi.

Teine EK pressiesindaa Eric Mamer ütles, et septembri keskpaigaks töötatakse välja vastuvõtukvoodid.

Suurimas ohus afgaanidele tuleb kindlustada ohutu tee Euroopasse ja NATO liikmesriigid või alliansi missioonidel osalenud riigid on kohustatud nende eest hoolitsema, lisas ta.

NATO Afganistani missioonist «Resolute Support» osa võtnud 36 riigist 22 on EL-i liikmesriigid. Lisaks osalesid missioonil veel Albaania, Austraalia, Suurbritannia, Kanada, USA ja Türgi.

Mameri sõnul kutsub Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen NATO missioonil osalenud riike ümberasustamist pakkuma.

EK teatel on nad toonud Afganistanist ära kõik oma EL-i kodanikest töötajad peale tuumiku, mis aitab evakueerimist läbi viia.

Evakueeritud on ka üle 400 kohaliku töötaja peredega, aga lahkuda soovijaid on veel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles