KOMMENTAAR Margus Kuul: Afganistan on ISIS-K arvates vaid üks nende provintsidest

Margus Kuul
, tavatu sõjapidamise ekspert
Copy
ISISe võitlejad pärast allaandmist ja relvade loovutamist Afganistani julgeolekujõududele 2019. aasta novembris Jalalabadis. Nüüd on rühmituse kohalik haru uuesti kosunud ja rünnanud nii Talibani kui ka lääneriikide esindajaid. 
ISISe võitlejad pärast allaandmist ja relvade loovutamist Afganistani julgeolekujõududele 2019. aasta novembris Jalalabadis. Nüüd on rühmituse kohalik haru uuesti kosunud ja rünnanud nii Talibani kui ka lääneriikide esindajaid. Foto: Noorullah Shirzada/AFP/Scanpix

End Khorasani Provintsi Islamiriigiks (ISIS-K) nimetav rühmitus ei sündinud üleöö, et ­Kabuli lennujaamas enesetapu­rünnakuid korraldades areenile astuda. Fatva ISIS-K loomiseks andis nende emaorganisatsioon juba 2014. aastal, et päästa moslemeid rahvusliku Afganistani Talibani vastupanuliikumise, toonase uskmatute Kabuli valitsuse ning ristirüütlite ehk lääne käest.

Terrorirünnakud Kabuli lennujaamas on üks osa talibite ja ISISe Afganistani haru aastatepikkusest võitlusest, millele oldi viimasel ajal vähe tähelepanu pööranud. ISIS-K rünnak oli hästi ajastatud meediakampaania, sest kogu maailma pilk oli juhitud Talibanile ja Kabuli lennujaamale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles