Briti uus välisminister õigustab kaitsepakti USA ja Austraaliaga

Copy
Briti uus välisminister Liz Truss.
Briti uus välisminister Liz Truss. Foto: BEN STANSALL / AFP / Scanpix

Briti uus välisminister astus pühapäeval välja Austraalia ja USAga loodud julgeolekupakti eest ja ütles, et see näitab valmidust kaitsta kindlameelselt oma huve.

Kaitsepakt on viinud raevu Prantsusmaa, sest Austraalia on sellega seoses vahetanud Prantsuse allveelaevade leppe USA tuumaallveelaevade vastu. Vihane Pariis on kutsunud konsultatsioonideks koju oma suursaadiku Ühendriikides ja Austraalias.

Briti välisminister Liz Truss kirjutas ajalehes Sunday Telegraph, et sel nädalal teatavaks tehtud kolme riigi kaitsekokkulepe näitab «meie pühendumist India ja Vaikse ookeani piirkonna julgeolekule ja stabiilsusele ning osutab valitsuse ambitsioonile luua pärast Euroopa Liidust lahkumist »globaalne Britannia«.»

«Meie uus julgeolekupakt ei suurenda meie turvalisust mitte üsknes kodus, see võib luua ka sadu uusi kõrget kvalifikatsiooni nõudvaid töökohti,» kirjutas minister.

«Asetades ÜK majandus-, diplomaatiliste ja julgeolekupartnerluste võrgu südamesse, suurendame me oma riigi turvalisust ja konkurentsivõimet, seisame oma väärtuste eest.»

Alles kolmapäeval välisministriks saanud Truss ütles, et partneritega kaitseliidu loomine osutab peaminister Boris Johnsoni nägemusele globaalsest Britanniast.

Jean-Yves Le Drian leidis laupäeval kolmikut sarjates, et Suurbritannia on selles koosluses nagu viies ratas vankri all.

Le Drianil tuli vastata ajakirjanike küsimusele, mis ei kutsunud Prantsumaa koju oma suursaadikut Londonis.

«Me kutsusime tagasi oma suursaadikud (Canberras ja Washingtonis), et olukorda hinnata. Suurbritanniaga seda vajadust ei ole. Me teame nende pidevat oportunismi hästi,» sõnas ta.

Iseloomustamaks Londoni rolli kaitsepaktis lisas Prantsuse välisminister: «Suurbritannia on kogu selles asjas natuke nagu viies ratas vankri all.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles