Ajaleht: Euroopa Liit kaalub Ukrainas sõjaväelise väljaõppemissiooni loomist (3)

Copy
Ukraina kaitseväelased enne vangide vahetamist möödunud aastal Donetski oblastis. Paraku pole vangide vahetamine konflikti lõppu lähemale toonud.
Ukraina kaitseväelased enne vangide vahetamist möödunud aastal Donetski oblastis. Paraku pole vangide vahetamine konflikti lõppu lähemale toonud. Foto: VADIM KUDINOV/SIPA/SCANPIX

Ajalehe Welt am Sonntag teatel kaalub Euroopa Liit Ukrainas sõjalise nõustamis- ja väljaõppemissiooni korraldamist. Missiooniga soovitakse avaldada Ukrainale toetust seoses Venemaa jätkuva sõjategevusega kahe riigi piirialadel ning ebaseaduslikult annekteeritud Krimmis.

Et pinged Kiievi ja Moskva vahel püsivad, siis soovib Euroopa Liit väljendada solidaarsust Ukrainale ning alustada seal ohvitseride koolitamist. Väljaande andmetel arutati vastavat dokumenti Euroopa Liidu poliitika- ja julgeolekukomisjoni tasandil.

Lisaks võimalikule sõltumatule sõjalisele väljaõppemissioonile arutab ühendus oma välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Josep Borelli juhtimisel ka teisi võimalusi, millega saab parandada Ukraina armee võimekust.

Welt am Sonntagi andmetel on avaldanud soovi panustada sõjalise väljaõppemissiooni loomisse Ukrainas Eesti, Läti, Leedu, Poola, Rumeenia ja Slovakkia. Oma toetust on avaldanud samuti Rootsi ja Soome.

Relvastatud konflikt venemeelsete separatistide ja Ukraina valitsusvägede vahel Ida-Ukrainas on kestnud üle seitsme aasta. Selles on hukkunud üle 13 000 inimese.

Ukraina ja lääneliitlased süüdistavad Venemaad separatistide tegevuse toetamises ja neile relvastuse saatmises. Moskva on siiani kõiki süüdistusi eitanud.

Alates selle aasta algusest on Ida-Ukraina konfliktis hukkunud 54 Ukraina sõdurit. Kogu möödunud aasta jooksul kaotasid ukrainlased hukkunutena 50 sõjaväelast. Separatistid on nende enda andmete põhjal kaotanud tänavu üle 30 sõduri.

Aprillis saatis Venemaa Ukraina piirile umbes 100 000 sõdurit, millega pingestas veelgi olukorda regioonis. Hiljem teatas Moskva, et nad viisid väed piirkonnast taas välja.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles