Taliban korraldas Kabuli lähedal toetusürituse võidu tähistamiseks (3)

Copy
Talibani toetajad toetusüritusel Kabuli lähedal põllul.
Talibani toetajad toetusüritusel Kabuli lähedal põllul. Foto: Hoshang Hashimi / AFP / Scanpix

Talibani toetajad ja osa selle juhtfiguuridest korraldasid pühapäeval esmakordselt meeleavalduse Kabuli lähistel, näitamaks oma jõudu võimu konsolideerimise ajal.

Ühegi välisriigi valitsus seni islamistlike endiste mässuliste valitsust tunnustanud pole, kuid seitse nädalat pärast Kabuli vallutamist on nende võimuletuleku vastu toimunud korduvad meeleavaldused.

Varasemad protestid Talibani «vahevalitsuse» vastu, millest paljusid korraldasid naised, on pärast sanktsioneerimata meeleavalduste keeldu peatunud, kuid pühapäevasel ametlikul võitu tähistaval kogunemisel Kabuli äärelinnas Kohdamanis osales 1500 meest ja noorukit.

«See on päev, mida ootasime,» ütles Khalil Haqqani, Talibani värske pagulaste minister, kelle Ühendriigid kuulutasid 2011. aastal tagaotsitavaks terroristiks, pannes tema leidmise eest välja viie miljoni dollari suuruse pearaha. Ta on üks oma venna Jalaluddini asutatud Haqqani võrgustiku liidreid.

«Saavutasime oma eesmärgi, aga seda tuleb kaitsta,» ütles ta, automaat kõnepuldile toetumas. Ta hooples, et riiki ootab «helde tulevik», hoolimata sellest, et rahvusvahelised doonorid on toetusest loobunud.

«Minu nõuanne maailmale on jätta Afganistan Afganistanile.»

Talibani juhtivad ametnikud ja väejuhid pöördusid varikatuste all toolidel istuva publiku poole, ülistades võitu Ühendriikide üle ja kiites enesetaputerroriste.

Üks kõnelejatest kutsus kohalviibijaid üles «vanemaid austama», sest nemad on need «mudžahiidid, kes Nõukogude Liidu vastu võitlesid» 1980. aastatel.

Lippe ja relvi, sealhulgas ka raketiheitjaid kandvad Talibani võitlejad liikusid ümber rahvamassi ning relvastamata toetajad lehvitasid plakateid.

Lava serval jälgisid kõike hõimujuhid.

Rahva saabumise ajal mängis Talibani võite ülistav muusika ning kümned raskelt relvastatud lahinguvarustuses võitlejad seisid valveseisakus.

«Ameerika on võidetud, võimatu, võimatu, aga võimalik!» kõlas ühes laulus.

Kuid samal ajal, kui pühapäevasele toetusavaldusele ilmusid kohale sajad inimesed, pole Taliban lubanud korraldada sarnaseid oma režiimi vastaseid üritusi.

Möödunud neljapäeval surus Taliban jõuliselt maha väiksearvulise naiste protesti Kabuli idaosas, tulistades meeleavaldajate laialiajamiseks õhku.

Seejärel ajasid relvastatud mehed meeleavaldust jätkata püüdnud inimesed laiali.

Pärast rühmituse võimule tulekut toimusid erinevates linnades üle kogu riigi naiste juhitud Talibani-vastased meeleavaldused, Heratis toimunud meeleavaldusel lasti maha kaks inimest.

Kuid pärast seda, kui valitsus keelas eelneva loata korraldatud meeleavaldused, hoiatades keelust üleastujaid «tõsiste õiguslike tagajärgede eest», on protestid peaaegu lakanud.

Mõned üksikud, mis siiski toimunud on, on kriitikute sõnul reklaamitrikid, sealhulgas ka Kabuli ülikooli juures korraldatud toetusavaldus, kus sajad üleni looritatud naised avaldasid uuele režiimile poolehoidu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles