Jaapani parlament kinnitas uueks peaministriks Fumio Kishida

BNS
Copy
Fumio Kishida
Fumio Kishida Foto: Reuters/ScanPix

Jaapani parlament kinnitas täna uueks peaministriks Fumio Kishida, kelle valitsusse pääses lisaks senistele liikmetele ka uusi nägusid.

Kishida võitis eelmisel nädalal valitseva Liberaaldemokraatliku Partei uue juhi valimisel populaarset vaktsineerimisjuhti Taro Konot.

Senine peaminister Yoshihide Suga otsustas mitte kandideerida ning piirduda valitsusjuhi ametis vaid ühe aastaga

Kishida võitis hääletuse parlamendi alamkojas, kus LDP võimukoalitsioonil on enamus. Kishidat toetas hääletusel 311 ja opositsioonijuhti Yukio Edanot 124 saadikut. Pärast alamkoja hääletust kiitis uue peaministri heaks ka parlamendi ülemkoda.

Enne hääletust kinnitas Kishida, et on valitsusjuhi rolliks valmis.

«Usun, et ees on uus algus sõna otseses mõttes. Soovin astuda väljakutsetele vastu tugeva tahte ja kindla otsustavusega,» ütles Kishida hääletuse eel ajakirjanikele.

Kishidat peetakse peaministri kohal turvaliseks valikuks, kes ei kaldu senise valitsuse poliitikast kuigivõrd kõrvale.

Uus peaminister avalikustas ka oma valitsuse koosseisu, kuhu kuulub mitu eelmise Suga valitsuse võtmeministrit, teiste seas välisminister Toshimitsu Motegi ja kaitseminister Nobuo Kishi.

Motegi on Harvardi haridusega poliitikaveteran, kes on juhtinud kaubandusläbirääkimisi ning Kishi on endise peaministri Shinzo Abe vend.

Rahandusministriks saab ajakirjanduse andmetel Shunichi Suzuki, kes vahetab sellel kohal välja oma naisevenna Taro Aso.

Suzuki on samuti veteranpoliitik ja endise peaministri poeg. Ta on ka varem olümpia- ja keskkonnaministrina valitsuses olnud.

Kabinetis on ka kolm naist, teiste seas Kishida varasem rivaal valitsusjuhi kohale Seiko Noda, kes hakkab tegelema Jaapani langeva sündimuse probleemidega.

Naistele läksid ka vaktsiiniministri ja digiministri ametikohad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles